Annie Johansson kan förnya både Centern och Alliansen

Jag såg henne vid partiledardebatten i veckan sitta och tugga tuggummi bakom Fredrik Reinfeldt och undrade hur länge hon skulle fortsätta.

Svaret kom idag när Maud Olofsson högst väntat väljer att träda tillbaka.

Några sommarmånader kommer nu att avgöra vem som tar ett kliv fram och visar sig villig att ta över efter henne. Namn som nämns är Anna-Karin Hatt, Eskil Erlandsson och Andreas Carlgren. Dessutom figuerar Maud Olofssons gamla trätosyster Lena Ek som ett alternativ.

För Centerpartiets framtid kan jag inte se att något av de här namnen borde vara aktuella. Möjligtvis med undantag för Anna-Karin Hatt. Erlandsson och Carlgren vore i mina ögon en ren katastrof.

Det är Annie Johansson som det handlar om ifall partiet vill göra något som faktiskt kan vända upp och ner på väldigt mycket redan inför valet 2014. 

Hon är ung och har en förmåga att inte göra saker mer komplicerade än vad de behöver vara samtidigt som hon lyckas framföra sitt budskap på ett naturligt sätt.

Det finns dom som kommer att lägga debatten om FRA-lagen som en minuspost för henne, men den frågan har visat sig vara betydligt mindre viktig för svenska folket än vad debatten den gången antydde. Därför kommer inte det att påverka hennes möjligheter.

Centerpartiet hade med Maud Olofsson kvar vid rodret riskerat att falla ur riksdagen 2014.

Maud Olofsson har gjort en stor insats, inte minst för Alliansen, och hennes sätt att med en klar linje hantera exempelvis krisen i fordonsindustrin och kraven att ge stöd till bland annat Saab har varit strålande ministerarbete.

Centerpartiet med Annie Johansson vid rodret kommer att ge ny kraft till det förändringsarbete som de senste åren har stannat av och är orsaken till partiets tapp. Hon skulle dessutom bättre än någon annan partiledare, Gustav Fridolin inräknad, kunna identifiera sig med unga människor samtidigt som bevisligen har en politisk mognad betydligt större än de 27 år hennes pass säger.

Jag tror att Annie Johansson både skulle lyckas lyfta Centerpartiet och vara ett starkt bidrag till en framgång för Alliansen i nästa val. Om sedan den interna partiapparaten i Centerpartiet tycker likadant är en annan fråga.