Perspektiv på Försäkringskassans “lyxnota”

Det finns säkert en rad frågetecken kring att Försäkringskassan skickat 7 anställda på konferens i Las Vegas.

Aftonbladet säljer det hela med rubriken Lyxnotan: 112 000 kronor

Det framkommer också att en liknande konferens senare skulle hållas i Stockholm, men man valde den i Las Vegas.

Det finns några olika saker jag reagerar över i reportaget. Aftonbladet väljer att beskriva det med att "sällskapet bodde på det världskända lyxhotellet Caesars Palace, där hela konferensen hölls. På hotellets anläggningfinns bland annat ett stort kasino, en spa-avdelning och mängder av restauranger".

De flesta hotellkomplex i Las Vegas är lyxhotell i någon bemärkelsel. I alla fall i jämförelse med ett Scandic i Sverige. Och att det finns ett stort kasiono, en spa-avdelning och mängder av restauranger hör väl knappast till själva sakfrågan om konferensen.

Dessutom är Las Vegas en enormt stor konferensstad där det i princip varje vecka år ut och år in hålls konferenser i olika omfattning. 

Det Aftonbladet borde göra är att specificera vad kostnaderna består av för att verkligen kunna bedöma det hela.

Att det är betydligt dyrare än en konferens i Sverige är givet, men det kanske inte heller är detta som avgör frågan om lämpligheten i konferensresan till Vegas.

Kan det vara så att en relativt bespottad myndighet som Försäkringskassan har ansett att man för att spetsa till sin kompetens tyckte att det var nödvändigt att åka till Las Vegas nu i vår istället för att vänta ett halvår på det som går av stapeln i Stockholm?

Kan det faktiskt vara så att den merkostnad, jämfört med konferensen i Stockholm, som gissningsvis kan vara 50 000 kronor verkligen är legitim i förhållande till hur man med ett halvår tillgodo kan utnyttja den nya kunskapen och faktiskt spara in denna summa och mer därtill i sin verksamhet? 

Jag vet inte, men detta tycker jag att Aftonbladet borde belysa. Till att börja med borde man publicera vad kostnaden består av och sedan fundera över hur stor del av detta som kan anses vara "lyx".

Å ena sidan vill vi att Försäkringskassan är så effektiva som möjligt med våra skattepengar, och inte gör åt dom på "onödiga" saker, samtidigt som vi också förväntar oss att dom på ett så effektivt sätt som möjligt både ska hantera de legitima utbetalningar som ska ske och hålla kontroll på att pengar inte betalas ut på felaktiga grunder.

Det är ingen enkel balansgång och kanske är denna konferens en legitim sådan i förhållande till helheten. Det är i alla fall inte så enkelt som att rakt upp och ner kalla det lyxnotan. 

Andra bloggar om , ,

 

.