Klubbarnas ansvar för huliganismen är i grunden samhällets ansvar

För en månad sedan var det incidenten i Södertälje när Assyriska Syrianska och AIK möttes som gav en diskussion om klubbarnas ansvar för säkerheten under matcherna och vad som krävs för att komma tillrätta med problematiken.

Jag ansåg då att polisen har ett större ansvar än vad som lagts på dom. Jag tycker fortfarande så och inte minst påverkar det faktum att polisen nu har möjlighet att ta betalt för sin bevakning in i det hela.

Om vi breddar det hela och ser det som ett samhällsproblem istället för ett problem för en idrottsförening som aldrig någonsin kommer att kunna hindra enskilda idioter att göra vad som hände i Södertälje eller det som nu skedde i Malmö igår, så måste det nu tas ett större grepp än poängavdrag och tomma läktare som straff.

Det ska självfallet finnas ett ansvar för föreningen att ta och nuvarande "interna" sätt att hantera det hela fyller säkerligen även i framtiden en viss funktion. Men totalt sett är det fullkomligt omöjligt för en allsvensk klubb att garantera att händelser utförda av enskilda individer inte händer igen och igen.

Tänk om samma ansvarsprincip skulle finnas i andra sammanhang i samband med stora evenemang. Ingen skulle ens komma på tanken att under "normala" omständigheter utkräva ansvar för arrangören av en gatufest i någon svenska stad om en idiot överfaller och misshandlar en besökare eller deltagare i festivalen.

Om vi tror att det ska vara möjligt så är det lika bra att lägga ner allt vad fotboll och hockey med publik på läktarna. Detta tror jag inte att någon vill och inte heller tror jag att någon ser det som ett alternativ.

Det som krävs för att ens greppa hur problematiken ska hanteras är att det finns kraftfulla lagar att tillgå för att kunna stävja just den här typen av problem. Med dessa nya möjligheter handlar det sedan för polisen om att punktmarkera ett relativt fåtal individer som är grogrunden för vad som sker. Vanligt förebyggande polisarbete.

Det låter kanske lättare än vad det är, men någon annan väg bort ifrån problematiken kan inte jag se om vi vill att festliga derbymatcher mellan HIF-Malmö ska kunna spelas i 90 minuter utan avbrott för att fullkomligt idiotiska personer får utrymme att göra vad som skedde igår.

Det spelar ingen roll hur många företrädare för fotbollen som säger att det är nog nu, att klubbarna gör allt vad som går eller att spelarfacket går ut i strejk för att markera. Utan nya kraftfulla metoder från samhället försvinner inte problemet.

Sedan finns det olika sätt att hantera händelser som den igår. Malmö väljer utan diskussion och ens antydan att skylla ifrån sig, att acceptera både böter och eventuella poängavdrag.

Tänk om alla klubbar, även Allmänna Idrotts Klubben i Solna gjorde samma sak och, även om man inte tycker att beslutet är korrekt, acceptera de straff som utdöms och istället för att skapa mer aggression bland fler supportrar som nästa match vill utmäta rättvisa på sitt eget vis.