Omvalet i V:a Götaland – Socialdemokraternas sämsta genom tiderna

Jag kan faktiskt inte se att det finns någon vinnare med det omval som igår skedde i Västra Götalandsregionen.

Visst är det så att S och SD har gått fram jämfört med höstens ogiltigförklarade val. Det finns egentligen fog för dom att vara glada och att SD ser att fortsätter att bli bättre för varje gång stärker givetvis deras självförtroende.

Att S ser ett trendbrott, om än relativt knappt sådant, borde mer ses med lättnad än en stor glädje. Någon stor framgång kan man inte med den bästa vilja i världen komma fram till att det är om man funderar ett varv längre än jublet på valkvällen.

Faktum är att gårdagens resultat för Socialdemokraterna är partiets sämsta resultat sedan Västra Götalandsregionen bildades. Det är sanningen.

Det läge som nu uppstår i regionen är inte på något vis ett önskvärt läge. När Sjukvårdspartiet faller bort och när SD får ett stort antal mandat och får ett avgörande läge mellan de traditionella blocken så kommer det alldeles oavsett att krävas ett stort tålamod och samarbete för att vår region ska fortsätta utvecklas på ett positivt sätt och där avgörande beslut kan fattas utan ett krig mellan blocken och där SD fäller avgörandet i mer eller mindre.

Jag tror nog att detta kommer att fungera, men detta innebär inte att det finns någon vinnare i den bemärkelsen att man vunnit möjligheten att förändra i någon större utsträckning baserat på de vallöften som har avgivits de senaste veckorna.

Att börja prata om att inte stänga några dörrar, inklusive ett samarbete med SD, är dock något som jag tror och hoppas att bara Johnny Magnusson (M) förvirrat ägnar sig åt.

Dessutom ser vi ett valdeltagande på 43 procent, en siffra som vi skulle ifrågasätta legitimiteten av i vilket annat val i vilket land som helst.

Om det finns en vinnare så är det SD. Men någon annan vinnare kan i alla fall inte jag se.

Alla andra är mer eller mindre stora förlorare.

Andra bloggar om , , ,