Har Elfsborg, Anders Svensson och Magnus Haglund nått vägs ände?

Kraven från fans och tron på Elfsborg som lag har varit enorma ända sedan guldet 2006. 

Som utomstående bedömare har laget inte något år efter detta lyckats nå upp till omgivningens förväntningar och sannolikt inte heller till sina egna – att vinna fler titlar.

Magnus Haglund har i princip fått köpa de spelare han har önskat till klubben varje år. Detta har spätt på förhoppningarna om guld. För självklart måste klubben med den bästa spelartruppen lyckas vinna mer än en gång.

Nu är vi inne i den femte allsvenska säsongen efter guldet 2006 och mönstret känns delvis igen. Elfsborg spelar superbra fotboll men lyckas där emellan, både i hela matcher och i delar av matcherna att totalt falla igenom och tappa poäng på ett till synes onödigt sätt.

Supportrar har ganska länge nu riktat sitt missmod emot tränare Haglund när det går dåligt. Det är han som, med seriens bästa trupp, bara har lyckats en enda gång på snart 10 år som huvudtränare i klubben.

I vilken annan klubb som helst hade man, utan att på något vis säga att det är det bästa, bytt sin huvudtränare för länge sedan.

Sett till hur turbulensen i klubben såg ut åren innan Haglund tog vid så är det som nu sker en lätt bris. På den tiden när tränarna hette Grönhagen, Strömberg och Björklund var det mer regel än undantag att ett halvt krig pågick i kulisserna. Olika falanger försökte få sin vilja igenom.

Stefan Andreasson har under sin tid varit den som sett till att förse klubben med de spelare man velat ha. Han skapade stabilitet i en klubb som inte hade detta i början av 2000-talet och har också, givetvis tillsammans med andra, skapat en helt annan proffessionell bild av klubben. Frågan nu är om han inte behöver fundera över om det inte är dags för ett nytt tränarnamn i klubben?

Om inte så är det nog sista chansen för Magnus Haglund att denna säsong lyckas vinna ytterligare en allsvensk titel. Sker det inte nu så tror i alla fall inte jag att han som allra längst är kvar fram till det allsvenska avslutet i höst.

Just nu är det frågan om det är Magnus Haglund eller Anders Svensson som ska bort från klubben. Jag kan nog ändå ha ganska stor sympati för att Svensson vill vara öppen med att det finns problem istället för, att som Haglund tycks vilja göra, lägga locket på och ännu en gång lösa det internt.

Kanske är svaret att det är dags att klara sig utan någon av dom efter den här säsongen.

Sannolikt är svaret att om det är någon som ska bort så är det Haglund. För Svensson är jag övertygad om att Andreasson har en betydligt mer långsiktig plan i föreningen för än den dag han spelat sin sista match.