Folkmördare Ratko Mladic är gripen

En slutgiltig bekräftelse kvarstår, men allt tyder att en av europas värsta krigsförbrytare i vår tid nu är gripen.

Ratko Mladic var överbefälhavare och ansvarig för folkmordet i Srebrenica när runt 8000 bosnienmuslimska pojkar och män dödades av Mladics soldater.

Jag satt för några veckor sedan och såg en dokumentär om en pojke som hette Admir och som den gången 1995 17 år gammal flydde från Srebrenica tillsammans med sin bror och sin pappa. Hans lillebror och pappa var två av dom som mördades – Admir lyckades klara sig och bor idag i Borås.

Krigen på Balkan berörde mig djupt redan då för 15-20 år sedan. Det sätt på vilket bland annat Slobodan Milosevic, Radovan Karadic och Ratko Mladic gick tillväga i sitt sytematiska sätt att skapa en opinion och rakt av mörda de människor man ansåg inte hörde hemma i det som varit något gemensamt är bland det värsta vi har varit med om. I alla fall i Europa i min livstid. Övriga Europa stod bokstavligen och såg på när folkmordet i Srebrenica planerades och sedan slutfördes.

Att ytterligare en av de ansvariga nu har gripits och förhoppingsvis snarast kan föras till Internationella brottmålsdomstolen i Haag är ytterligare en viktig pusselbit för att om möjligt läka ytterligare något sår av alla de som uppstod den gången i mitten av 90-talet.

Att det fortfarande finns mycket under ytan som inte har läkt visar det faktum att Serbien under så många år har låtit Mladic var ifred. För på något annat sätt kan man inte tolka att han inte har gripits förrän nu.