Bollebygd tillbaka bland landets 20 mest företagsvänliga kommuner

Vid sidan om att växa som kommun tack vare inflyttning från öster och inte minst från väster så är det också viktigt för en liten kommun som Bollebygd att lyckas skapa förutsättningar för ett gott företagsklimat.

Detta lyckas man mycket väl med och Bollebygd är nu, efter ett sämre 2010, tillbaka bland landets 20 mest företagsvänliga kommuner när Svenskt Näringsliv presenterar sin rankning (pdf).

Det bästa är att kommunen är tydlig med sina ambitioner och att det finns enorma möjligheter i ett strategiskt bra läge bara 25 minuter från Göteborgs centrum och knappa 20 minuter till Borås.

De outnyttjade ytorna längs med riksväg 40 är stora och även en bit in mot samhället finns stor potential för fortsatt utveckling på en plats som växte mest av alla kommuner i västsverige förra året.

Men även det lokala näringslivet i medborgarnas vardag har ett påtagligt intresse att skapa en citykärna som innehåller all nödvändig service. Bara på de tre år jag bott där har det successivt skett en förbättring hela tiden.

Vad som behövs i Bollebygd är inte några stora köpcentrum eller varuhus utan en fortsatt medveten expansion. Det är nödvändigt att konkurrensutsätta livsmedelsalternativen som finns idag i form av ICA och Hemköp som lyckas hålla ungefär samma prisnivå ungefär 20 högre än att åka till Borås.

Bollebygd behöver också på ett bättre sätt lyckas utnyttja området i knutpunkten till riksväge 40 vid Statoil-macken. Att det inte där finns en McDonalds, Max eller Burger King-restaurang är för mig en gåta.

Dessutom behöver man omgående bli bättre på att utnyttja de möjligheter som finns att skapa liv kring de vattendrag som ringlar igenom Bollebygd. Lyft fram dessa istället för att gömma vattnet bakom träd och otillgänglig terräng.