Wikileaks – läckornas självutnämnda diktator

Det är inget annat än skrattretande att läsa om reaktionen från Wikileaks efter det att Expressen lyckades bräda Aftonbladet på det stora scoopet om Mehdi Ghezali.

Det handlar om de hemliga dokument om orsaken till hans frihetsberövande och placering på Guantanamo som Wikileaks har kommit över och förhandlat fram en exklusivitet med Aftonbladet om.

Wikileaks, som påstår sig stå för en transparens där viktiga dokument man kommer över skar spridas till allmänhetens kännedom, reagerar genom att påstå att det är deras fiender som har läckt materialet till Expressen.

Hade det varit någon stake i människorna bakom Wikileaks hade man svalt det med tystnad istället för att kommentera det hela som om man vore läckornas självutnämnda diktator och likt ett förorättat litet barn skrika ut sin besvikelse på Twitter.

Vad det hela kanske också bevisar är att inte ens Wikileaks kan garantera några källor anonymitet och totalt säkerhet kring det material man kommer över.

Nu var det en liten match mellan två svenska kvällstidningar – nästa gång kanske material som hamnar i betydligt sämre händer än så.