Polis som tar betalt ska också ta ansvar för säkerheten på fotbollsmatcherna

Ännu en gång är det diskussion om huliganer på svenska fotbollsläktare.

Den här gången är det den avbrutna matchen mellan Syrianska och AIK igår som saken gäller och som vanligt läggs fokus på vad klubbarna och fansen ska göra för att undvika fler incidenter.

Personligen anser jag att vi faktiskt måste kunna ställa betydligt högre krav på att polisen faktiskt ska lyckas att i första hand hålla ordning, med en proffessionell bevakning av de delar i publiken som man borde vara ganska säkra på är prioriterat, och när något händer faktiskt ha koll på var det sker och vem det är som är gärningsman.

Detta är inte minst efter debatten om att polisen ska börja ta betalt av bland annat svenska idrottsklubbar för sin bevakningsinsats ännu mer relevant. Ska man ta betalt för ett jobb så ska det också utföras till belåtenhet för den som ska betala notan.

I första hand är det vi skattebetalare som får pynta upp för polisinsatser oavsett art och i de här fallen kan det nu också vara svenska idrottsklubbar som ska betala notan.

Idrottsklubbar och deras supporterklubbar ska självfallet göra vad man kan för att stävja rent kriminella ageranden. Men Polisen kan inte fortsätta att lägga över det största ansvaret i knät på klubbarna när man själva är de som ska har full kontroll på det hela.

Under alla omständigheter håller jag med Erik Niva – det hjälper inte att straffa klubbarna med poängavdrag för händelser likt den i Södertälje igår.