Patrik Sjöberg en oväntad talesperson om sexuella övergrepp

Det är ofta så att där man minst anar det finns det helt andra förklaringar till varför en person agerar på ett vis som verkar märkligt.

Kanske är det nu så att vi lite bättre kommer att förstå Patrik Sjöberg. 

Hans bok Det du inte såg som kommer ut imorgon innehåller bland annat en berättelse om de sexuella övergrepp som han säger att hans styvfar och tränare Viljo Nousiainen ska ha begått mot honom men även mot andra unga killar i hans träningsgrupper.

I boken framträder norrmannen Christian Skaar Thomassen som också berättar om sexuella övergrepp av Nousiainen.

Sjöberg är en av våra största friidrottare genom alla tider och hans 2,42 från 1987 är fortfarande både svenskt och europeiskt rekord. Det är bara Sotomayor som hoppat högre än Sjöberg genom alla tider.

Det som nu kommer ut nyanserar onekligen bilden av Sjöberg på många sätt och hur det här kommer att kommenteras av många andra som befunnit sig i Viljo Nousiainens närhet kommer att bli mycket intressant att se.

Några av dessa är exempelvis Christian Olsson och Yannick Tregaro. Den sistnämnde tog över den träningsrupp som Nousiainen hade när han avled 1999 och har uttryckt en stor tacksamhet gentemot Nousiainen tidigare.

Jag får fortfarande rysningar av välbehag av att se Sjöbergs världsrekordhopp på Stockholms Stadion 1987. Men när man tittar på klippet från Sportnytt från 1987 och lyssnar på Jakob Hårds kommentarer om Sjöberg och Nousiainen så är det onekligen en rad andra tankar som kommer fram efter det som Sjöberg nu avslöjar.

Uppdatering:

Uppenbarligen har Tregaro redan uttalat sig och bekräftar liknande upplevelser:

Mina föräldrar hade lite problem hemma och jag tydde mig till Viljo. När jag blev äldre insåg och förstod jag vad det här var och hur fel det var […] Jag kände en egen skuld och skämdes över det som hänt.

Det gör det hela ännu ruggigare…

Uppdatering 2:

Att läsa vad Sjöberg och Tregaro sa 1999 när Nousiainen dog visar ännu tydligare hur mycket förnekelse det finns hos personer som utsatts för övergrepp.