Döda namn på våra sedlar

Det är tydligt att man, om man nu inte är kunglighet vill säga, ska vara död och begraven sedan ett tag tillbaka för att kunna figurera på svenska sedlar och mynt.

När Riksbanken nu är klara med vilka som ska få den äran att pryda våra sedlar med start om några år framåt i tiden, så är det idel avlidna svenska storheter det handlar om:

20 kronor – Astrid Lindgren – Småland

50 kronor – Evert Taube – Bohuslän

100 kronor – Greta Garbo – Stockholm

200 kronor – Ingmar Bergman – Gotland

500 kronor – Birgit Nilsson – Skåne

1 000 kronor – Dag Hammarskjöld – Lappland

Det finns många namn som skulle ha kunnat vara alternativ till de nu utvalda. Urvalet har skett ur gruppen svenskar som gjort stora kulturella insatser under 1900-talet.

Astrid, Evert, Ingmar och Dag har jag inget att säga om. Det är personer som var och en i sitt gebit har skapat ett bestående avtryck i folkdjupet. Spontant kan jag tycka att Birgit Nilsson och Greta Garbo är de namn som känns tveksamma.

Birgit Nilsson har knappast satt ett sådant avtryck och Greta Garbo är mer en myt än den stora skådespelerskan som nu ska pryda en av våra sedlar. Om det handlar om en kvinnlig skådespelerska som i alla fall någon nu levande svensk har en relation till så är mitt val Ingrid Bergman.

I epitetet kulturella insatser under 1900-talet borde det exempelvis ha rymts någon av århundradets största svenska idrottspersonligheter.

En av dessa borde ha fått en plats istället för Birgit Nilsson och om det nu, så som det verkar i Riksbankens värld, ska vara en avliden person så uppfyller Ingemar "Ingo" Johansson allt det som krävs.

Personligen kan jag tycka att det snarare vore på sin plats att faktiskt hedra nu levande svenskar och på så vis uttrycka vår uppskattning innan de är döda och inte har någon som helst glädje av sin nuna en sedel oavsett valör.