Det är jag som vill avgöra graden av transparens i mitt liv

Det spelar inte mig någon större roll att min iPhone lagrar information om alla platser jag besöker med telefonen i fickan. Jag har inget att dölja.

Så enkelt kan man välja att se på det faktum att Apple låter sina telefoner lagra information om varje enskild plats och att denna, visar det sig nu, laddas ner på varje enskild enhet där ens iPhone synkroniseras.

Problemet är inte att möjligheten finns. Problemet ligger i att användarna inte informerats om det hela och att det uppenbarligen inte finns en möjlighet att stänga av funktionen.

Jag delar med mig av en massa olika saker som sker löpande i mitt liv. Jag talar om var jag befinner mig via Facebook Places och Gowalla, jag delar med mig av mina löprundor på Runkeeper, jag tar bilder som taggas med information om tid och plats och jag gör en hel massa andra saker som dokumenteras på olika sajter och i min iPhone.

Många kan säkert tycka att det är en aning överdrivet mellan varven, men jag gör det medvetet och utan någon dold funktion som registrerar det hela utan min vetskap.

Jocke Jardenberg beskriver på ett utmärkt sätt problematiken i det hela med exemplet från hans besök i Egypten i slutet av förra året.

Personligen kan jag ändå inte se var jag har varit. Förutsättningen, så vitt jag förstår, är att man har synkat sin iPhone med en Mac och eftersom så inte sker i mitt liv vet jag inte heller var jag har varit med min telefon…

En relevant fråga är vad som händer med min information om jag lämnar över den till någon annan? Följer den med telefonen eller ens appstore-konto?

Hur är det förresten med alla andra smartphones med annat operativsystem än iOS?

Andra som bloggat om "hemligheten" i våra telefoner: Mymlan, Hagwall, Futuriteter