Borås utnämnd till Årets Stadskärna

För den som händelsevis inte har varit i Borås på sisådär 15 år är förmodligen helt chockad över att få höra att Borås har utnämnts till Årets Stadskärna.

Borås har varit en stad stämplad av regn och en grå sörja under många år. Delvis ett arv efter kollapsen som skedde på arbetsmarknaden under 70- och 80-talet när tekoindustrin inte längre hade kraften kvar att hålla Borås på fötter.

När jag flyttade till Borås 1996 var det fortfarande ganska mycket av detta som gällde, men sedan dess har det hänt enormt mycket både i stan som helhet, i city och med mentaliteten bland människor. Från att ha varit en stad man har flytt ifrån har det blivit mer naturligt och accepterat att bo kvar i Borås eller stanna kvar efter avslutad utbildning på Högskolan.

Vid mitten av 90-talet upplevde jag Borås som en instängd stad i mycket högre grad än idag. nu finns det en helt annan prägel på stan när man passerar igenom den. Det sker inte så ofta längre, men om man vill sätta sig på en uteservering på sommaren och ta en öl eller bara äta lite, är man inte längre förpassad till den enda eller de två som existerade för 15 år sedan.

Även arbetsmarknaden har tagit sig ut ur skuggan av tekokrisen och har, även om det finns en stark textil prägel och identitet kvar sedan länge en betydligt mer mångfasetterad prägel än så.

image from d.pr

Sedan kanske jag ändå har en aning svårt att förstå att Borås är Årets Stadskärna. Från 1996 till nu är en enorm skillnad och det kanske snarare är skillnaden än stadens förträfflighet som i så fall ska premieras. Det kan inte ha varit någon knivskarp konkurrens med andra svenska städer.

Här går att studera den ansökan (pdf) som Borås skickade in höstas och som nu alltså har vunnit tävlingen. Den understryker vilken process av förändring det är som har skett och som ändå förvandlat något grått till något betydligt trevligare.