Vill Reinfeldt och Abele att oppositionen ska rösta emot sin egen övertygelse?

Vi har ett parlamentariskt läge sedan valet som gör att Sverigedemokraterna ligger mellan de två traditionella blocken och i varje enskild fråga har potentialen att vara de som avgör.

Detta är ingen nyhet för någon och den senaste veckan har vi sett en rad frågor där SD tillsammans med S, V och MP har fått regeringens förslag på fall

Att detta är frustrerande för regeringen har jag full förståelse för men jag kan ärligt talat inte första att man öppet visar sin upprördhet över detta faktum. Både statsministern och andra riksdagsledamöter har idag ifrågasatt vad som sker och undrar om S, V och MP sviker vad de har sagt före valet om att göra sig beroende av SD.

Jag har ingen aning om det har skett några förhandlingar mellan SD och övriga partier. Om så är fallet så skulle kritiken om att ge SD inflytande vara korrekt, men så länge ett partis företrädare i riksdagen röstar efter egen övertygelse, med resultat att det är något som faller SD i smaken, så kan jag inte se att det är något märkligt med detta.

Vi kan ifrågasätta vad denna övertygelse innebär men vi kan inte ifrågasätta rätten att som riksdagledamot rösta i enlighet med densamma.

Om det skulle visa sig att det finns ett regelrätt utbyte med SD från något parti eller konstellation så är läget helt annorlunda. Om det handlar om att ge och ta i olika frågor för att få igenom sin politik. Men så länge det inte är på det viset har jag mycket svårt att bli upprörd över att en riksdagsledamot röstar efter sin egen, och sitt partis, övertygelse i fråga efter fråga.

Om omröstningarna den senaste veckan hade resulterat i ett omvänt läge, där SD istället hade röstat för regeringens förslag, så är jag fullkomligt övertygad om att både statsminister Reinfeldt och riksdagsledamot Abele hade varit knäpptysta idag.