Vilket är viktigast – demokratikampen i Libyen eller det svenska bensinpriset?

Det kan finnas en rad anledningar att utöva påtryckningar och lobba för att skatterna på drivmedel i Sverige ska sänkas.

Personligen tror jag aldrig att något enda parti med trovärdigheten i behåll kommer att kunna göra det på bensin och andra drivmedel som påverkar miljön i för hög grad. Men bara för att jag inte tror det och kanske även anser att det är nödvändigt med de skatter vi har så har jag i vanliga fall respekt för alla som anser att bensinpriserna är för höga till följd av inhemska skatter.

Men den respekten naggas rejält i kanten i dessa dagar. 

I nordafrika pågår en revolutionskamp i olika länder. Tunisien och Egypten har kommit en bit på vägen. I Libyen däremot har Gadaffi bestämt sig för att hårdnackat fortsätta styra landet och ger sig inte det minsta.

Just krisen och det läge som väl snarare kan anses ha övergått till ett inbördeskrig i Libyen har den senaste tiden påverkat priset på olja och därmed priset på bensin i Sverige och andra länder.

Att i det läget driva en kampanj i Sverige, på Facebook, som går under namnet Vägra tanka bilen i Sverige är i det närmaste skamligt.

Kampanjens syfte är att så många som möjligt just idag den 11 mars ska utlova att inte tanka sin bil i Sverige och uppropet har närmare 100 000 deltagare som kommer eller kanske kommer att delta idag.

Detta sker alltså samtidigt som den övervägande faktorn till det stegrade bensinpriset i Sverige är den kamp för demokrati i nordafrika, och inte minst i Libyen, där människor offrar sina liv. I det läget finns det närmare 100 000 svenskar som på Facebook gnäller över det svenska bensinpriset och hur det påverkar den egna plånboken. Skämmes!

Att driva kampanj för något man tycker är viktigt är bra.

Det är det engagemanget som driver samhället framåt. Men när man gör det så handlar det också om att lyfta blicken och ha lite känsla för vad det är man håller på med och vidga perspektivet att även innehålla andra faktorer än de svenska skatterna. Som en blodig demokratikamp i Libyen till exempel.

För övrigt; idag sjunker oljepriset till följd av tsunamin utanför Japan och tron om att just det drabbade landet inte kommer att ha samma behov av olja en tid framöver.

Bra eller hur, alla bensinpris-drabbade i Sverige?

Andra bloggar om , , , , ,