Äntligen får JAS jobba på riktigt!

Ända sedan jag var i 10-årsåldern har JAS funnits med i mitt medvetande. Först var det ivriga diskussioner om det ens skulle tas fram något mer eget svenskt stridsflygplan efter Viggen.

Den striden pågick under hela 80-talet och blev definitivt inte mindre när ett av de första provflygplanen kraschade i Linköping. Ni vet det som kommenterades med "jävlar, jävlar, jävlar!!!" i tv.

1993 skedde den mest spektakulära kraschen på Långholmen mitt under brinnande Vattenfestival i Stockholm.

Sedan dess har planet varit i drift och omgivits med ett rykte att inte kunna säljas till andra länder tillsammans med eviga spekulationer om mutor och andra negativa saker.

Nu nästan 30 år efter beslutet om att planet skulle utvecklas från början, så ska det äntligen få vara med i de sammanhang som ett stridsflygplan är avsett för. Det ska delta i kampen mot Ghadaffi i Libyen. Det ska hjälpa till att bevara flygförbudet över landet och det kommer sannolikt att användas i strid.

Äntligen får planet en möjlighet att visa upp sin duglighet och kanske kan det innebära att fler länder faktiskt köper planet och att svenska staten kan få tillbaka en liten del av alla de pengar som har plöjts ner i det svenska stridsflygprojektet från början av 80-talet.

Ett bra beslut som visar att svensk utrikespolitik inte behöver vara så skitnödig hela tiden och att detta inte alls behöver innebära något i förhållande till vår neutralitet. Om den nu fortfarande existerar…