EU saknar en plan för de afrikanska revolutionerna

Efter glädjen över vad som skett och fortsätter ske i Tunisien, Egypten och andra nordafrikanska länder reser sig ett stort frågetecken om hur EU kommer att klara av att hantera den humanitära problematik som på obestämd tid kommer att existera.

Det är som vanligt de allra närmaste länderna som får ta den stora vågen av människor som av olika orsaker lämnar den afrikanska kontinenten. Italien är redan hårt utsatta av tunisiska flyktingar i små båtar och vad som kan komm att ske ytterligare därifrån, från Egypten och kanske Algeriet vet vi inte.

I engagemanget för det egyptiska folket och det som hittils har hänt där kan man ana en inte helt delad glädje i detta från många europeiska ledare.

Ett Egypten med den stabilitet vissa sett i Mubaraks ledarskap förbyts nu mot något som mycket väl kan innebära att EU med den gräns mot Afrika och Mellanöstern som finns kommer att få se en betydligt osäkrare tillvaro. Kanske inte med en krigsliknande utveckling, men med människor som får chansen att göra något de inte tidigare kunnat och en ny ledning som ser helt annorlunda på avgörande utrikesfrågor.

Efter kalla krigets slut fick vi se många olika konflikter inom Europa. Den allra värsta krisen var vad som skedde på Balkan efter Jugoslaviens söndrande och de krig som sedan tog död på många myter om vad som aldrig skulle kunna hända mer på vår kontinent.

Även om det inte finns något omedelbart liknande scenario i nordafrika så kan krig komma att förändra många förutsättningar och skapa en osäker tillvaro under ganska många år framöver.

Vilken plan EU har för detta vet jag inte. Tyvärr tror jag att den planen är extremt begränsad och att det till största delen beror på vitt skilda uppfattningar om vad som är viktigt.

Det tog många år innan vi kunde se en någorlunda stor stabilitet i alla de östeuropeiska länder som hade förtryckt sin befolkning under lång tid. Det finns tyvärr ingenting som säger att vi inte kommer att få vänta minst lika länge innan vi kan säga samma sak om det som nu sker i Afrika.