Det egyptiska folket har segrat!

Jag kommer ihåg den process som pågick under andra halvan av 80-talet, när kalla kriget tog slut och tecken efter tecken tydde på att Sovjetunionen och övriga östeuropeiska kommuniststater höll på att vittra sönder.

Den största symbolen av dom alla för denna process var när Berlinmuren föll 1989.

Det som nu idag, strax efter 17.00 svensk tid, har hänt i Egypten efter ett folkligt uppror som pågått i 18 dagar är på många sätt någonting som definitivt är i samma historiska division som Berlinmurens fall 1989.

När Mubarak igår kväll ännu en gång hårdnackat förklarade för folket att han inte hade några som helts planer på att avgå så trodde säkert många att luften skulle gå ur revolutionen. 

Så skedde inte och nu har Mubarak insett eller tvingats avgå. Sannolikt har han tvingats bort.

Vad som har hänt är något som är det egyptiska folkets verk. Det är deras uppror och revolution som har lett fram till att Mubarak har tvingats bort. Det är inte med stöd av omvärlden det har skett. Det är folkets stora seger.

Dom har inte gjort det utan att människor har skadats och dödats, men det har skett på ett lugnare och mer städat sätt än vad någon i sin vildaste fantasi hade kunnat föreställa sig.

Nu är diktatorn borta. Militären har tagit över styret i landet och en krokig väg mot ett verkligt demokratiskt val ska inledas. 

När Berlinmuren väl hade rämnat 1989 så föll också andra länder ett efter ett. Nu är Egypten det andra landet efter Tunisien i Nordafrika där folket segrar över ett diktatoriskt styre. Vilka andra länders folk som nu får styrka att kräva samma sak i sina länder vet vi inte, men att regimer i regionen nu sitter och är på sin vakt är jag ganska säker på.

Fredagen den 11 februari 2011 är en lika historisk dag som den 9 november 1989 när Berlinmuren föll. Låt oss hoppas att det gå i samma demokratiska riktning som länderna i östeuropa gjorde på mer eller mindre knagglig väg.

Uppdatering:

Andra bloggare om Mubaraks fall: Niklas Dougherty, Annarkia, Thomas Böhlmark, Carl Bildt