Svenska turister med tunnelseende

Det svenska folket är kanske ett av världens mest beresta folk. Detta borde göra att man också kan förvänta sig att det finns en kunskap om hur man tar hand om sig utomlands, vilka regler som gäller för försäkringar, avbeställningsskydd, vad staten i hemlandet hjälper till med och annat som är relevant inte minst vid resor där oroligheter kan inträffa. Så tycks fortfarande inte vara fallet.

För det första har vi dom som är förbannade över att UD är saktfärdiga med ett beslut om ändrade rekommendationer till ett land, den här gången Egypten, och därmed ställer resenären med ett val att antingen chansa och åka iväg eller stanna hemma och förlora pengarna.

Visst kan det vara en besvikelse att dels inte komma iväg och dessutom se ganska många tusenlappar hamna mer eller mindre i papperskorgen. Men allra mest kanske jag tycker att det är skygglapparna på dessa människor som innebär att de bara ser sin resa framför sig och helt missar vad som håller på att hända när mer eller mindre ett helt folk, som levt med mer eller mindre stark övervakning och diktatoriska fasoner, nu erövrar sina demokratiska rättigheter på gatorna.

Detta tycks för den svenske solresenären från Luleå eller Nyköping vara helt ovidkommande. För dessa har jag minimal sympati i det läge som nu råder.

image from www.cruiserswiki.org

Det andra är de som nu befinner sig i ett land under folklig resning. Även om de inte befinner sig i Kairo eller någon annan av de städer som i första hand ser upproret så är det givetvis en oro att se stridsvagnar i Sharm el Sheik eller Hurghada. Men därifrån till att nu börja kräva en insats från UD är det en lång väg att vandra.

UD har gått sin stora match i frågan om att ta sitt ansvar och få hem svenska medborgare när tsunamin drabbade sydostasien julen 2004. Den gången lamslogs allt och det fanns stora brister att kritisera. 

Det som nu sker i Egypten är i sig en stor händelse, men kan knappast ens vara i närheten av att legitimera någon specifik insats från UD:s sida. Man avråder från icke nödvändiga resor till Egypten, precis som till en rad andra länder runt om i världen, och vad som skulle ske för att en evakuering skulle vara aktuell är att det eskalerar riktigt rejält.

Det är flygbolagens ansvar att se till att få hem sina resenärer och kanske borde man från deras sida ha varit lite mer vaksamma och inte släppt iväg de flyg som gick i helgen.

Den goda viljan kommer att ge pengarna tillbaka till vissa som valde att inte åka iväg igår. Alla svenska turister kommer med allra största sannolikhet att under veckan komma tillbaka till Sverige utan att ha sett mer än några stridsvagnar köra förbi. Vissa kommer säkert att ha sett betydligt våldsamare scener än så, men det lär tillhöra undantagen.

Sätt det i ett perspektiv istället. De ställen där den övervägande delen av de svenska turisterna befinner sig ligger i Egypten är inte speciellt stor skillnad mot alla svenska turister i Thailand befinner sig från de områden, från Bangkok i det landet där det, även om det just nu är lugnare, pågått eldstrider mellan rivaliserande parter i många år utan att Phuket eller Kao Lak har ansetts vara oroliga platser. 

Totalt sett finns det ett irriterande tunnelseende i det här precis som i många andra sammanhang. Det är svenska turister, förhållandevis trygga platser i Egypten, som det fokuseras på istället för det mer eller mindre fulla fokus som borde ligga på det historiska folkliga upproret på gatorna i Kairo och andra viktiga städer.

Avslutningsvis; det finns självfallet svenska medborgare som behöver hjälp från UD att ta sig ut ur Egypten och hem till Sverige. Det är jag helt säker på. Det är säkerligen också betydligt svårare att som svensk bilda sig en uppfattning om situationen inifrån Egypten än vad det kanske är för oss här hemma.

Men om vi då låter UD göra det jobbet, för de medborgare som verkligen behöver deras hjälp, och sedan överlåter till resebolagen att på ett professionellt sätt få hem alla andra människor till Sverige så är jag alldeles övertygad om att det är det allra bästa sättet. 

Använda helt enkelt resurserna till vad de är bäst lämpade för.