Storleken på barnkläder – tajtare för flickor precis som för kvinnor

Det har de senaste dagarna pågått en upprörd debatt om att Lindex barnkläder skiljer sig åt i modellerna mellan pojk- och flickplaggen.

Det kan tyckas vara märkligt, vilket det givetvis är, men det är knappast någon nyhet som har briserat här och nu utan är istället ett konstaterat faktum sedan många år tillbaka. Det har varit på detta viset så länge jag har haft små barn (sedan 2005) och sannolikt en bra stund innan det.

Vad vi ska göra åt det?

 Tja, vi kan ju börja med att fundera över varför det ska vara ett så pass utstuderat mode, inte minst för småflickor, som det faktiskt är. Det är i detta fokus på mode som ska efterlikna det vi vuxna har på oss som det också blir en skillnad i modellerna mellan plagg för flickor och pojkar.

Flickornas kläder ska vara små miniatyrer av det deras mammor har på sig och det är mammorna som, generellt sett, projicerar detta på sina barn. Detta vet Lindex och de flesta andra barnkläders-tillverkare.

Precis som på kläder för vuxna kvinnor, och män, så är det inte vad som står på storleksetiketten som räknas utan hur plagget ser ut när man bär det. Storleksmärkningar i modekläder är ingen slumpartad historia. Det ligger så mycket mer psykologi i det än vad många ens har en aning om och detta gäller alltså även de kläder våra barn bär.

Att plaggen är olika stora beror enbart på att det handlar om mode. Ett mode som är en spegel av de vi vuxna bär. 

Män och kvinnor har olika storleksmärkningar på många plagg men inte ens om du tar ett plagg i motsvarande herr/damstorlek,  rent kroppsmåtts-mässigt, så går det att jämföra. Kroppsmåttet säger en sak och resten av måtten på plaggen är rörelsevidden som mer eller mindre helt och hållet avgörs av det rådande modet som sällan innebär att män och kvinnor har samma pålägg i rörelsevidd på en motsvarande storlek.

För att komma förbi problemet får vi sluta klä våra barn, killar och tjejer, utifrån kön och istället ta fram en generell könsneutral barnkollektion som inte gör skillnad. Hur roligt tror ni att det kommer bli?

Och om det nu händelsevis är så att ni vill att era tjejer redan med dagens barnkläder ska få lite extra rörelsevidd att busa i så är det bara att höja blicken till vänster och välja ett bara byxor och en rymligare tröja på avdelningen för pojkarnas kläder.

Men det kanske är värre med en Spiderman på tröjan än att den sitter för tajt om du väljer en i samma storlek på tjejernas avdelning?