Är ränteavdraget verkligen rätt grej att peta i?

Jag inser att det finns en påtaglig rädsla bland vissa ekonomer, något som också börjar smitta av sig på politiker, för att vi ska få en sk bostadsbubbla igen där priserna når, om de inte redan gjort det, orimliga höjder.

Bankerna får sedan årsskiftet inte belåna en fastighet till mer än 85 procent, vilket är ett sätt att bromsa risken för att människor lånar sönder sin vardag.

Nu börjar även frågan om ränteavdragets storlek på riktigt allvar att närma sig regeringens bord när Folkpartiet och Carl B Hamilton ser detta som en faktor att använda. Samtidigt vill man också sänka kapitalskatten för att råda bot på dagens diskriminering av långsiktigt och svenskt personligt aktie­ägande.

Jag förstår att det gäller att inte uppmuntra människor att låna mer pengar än vad de egentligen bord för en bostad som riskerar att bli en kvarnsten runt halsen. Men det finns också en risk i att sänka möjligheten till ränteavdrag.

Inte för nya låntagare som vet om vad man har att rätta sig efter men för alla som redan sitter med enorma lån och som redan har högre räntor och en mer begränsad möjlighet att belåna sin fastighet att ta hänsyn till. Om man, redan om ett år om Folkpartiet får som man vill, dessutom får mindre avdragsmöjligheter på sina räntor så är det ytterligare en faktor som begränsar deras handlingsutrymme.

Man säger förvisso att det ska kombineras med ytterligare en sänkning av inkomstskatten, men bara att det är önskvärt om utrymme finns. 

Jag är den förste att skriva under på de obegripligt höga fastighetspriser som existerar och jag förstår inte hur människor med relativt normala inkomster klarar av det hela.

Men också just därför är jag rädd att det inte bara kyler ner bostadsmarknaden utan riskerar att tvinga människor att sälja sina hus och att det då kommer att få ske till lägre pris än vad de både har lån för och vad de köpte fastigheten för.

Jag tror dessutom att det är osedvanligt korkat att diskutera försämrade ränteavdrag samtidigt som man vill genomföra en kapitalskattesänkning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,