Stockholm suicide bomber – nu ökar hetsen mot landets muslimer

När en man spränger sig själv till döds i centrala Stockholm så är det på sätt och vis en brytpunkt i Sverige. Sammankopplat med det brev som gick till TT och Säpo strax innan dådet så är det kategoriserat som en terrorhandling.

Om vi utgår ifrån att teorin om terrorhandling stämmer så är det första gången vi ser en människa spränga sig själv till döds. Målsättningen var alldeles uppenbarligen att skada betydligt fler än sig själv och vad som, i mannens ögon, gick fel lär vi väl få veta så småningom.

Vilken roll bilbranden några hundra meter ifrån mannens sprängning har att göra med saken får vi säkert också veta. En inte alltför vågad gissning är väl att detta skulle agera som en avledande manöver för att mannen på annat ställe skulle kunna spränga sig själv och ett stort antal människor till döds.

Det är dock inte den första terrorhandlingen som sker i Sverige. Det har funnits en rad tidigare händelser sedan mitten av 70-talet. Den stora skillnaden är att det den här gången, för första gången, är en handling vars syfte var att utan något specifikt mål mer än att döda och skada så många människor som möjligt ute i det svenska samhället.

Självmordattacker är ingenting nytt som har "uppfunnits" de senaste decennierna. Det är ett fenomen som har funnits sedan 1800-talet och det är först de senaste 30 åren som dessa attacker mest har förknippats med konflikter i mellanöstern. Om vi ska vara helt ärliga var det inte många av oss som brydde oss nämnvärt om terrorister, som med sitt muslimska ursprung som argument tog död på sig själv och andra, förrän den 11 september 2001. Den dag då detta blev ett uppenbart och dödligt hot mot västerlänningar i sina egna länder.

Efter detta har självmordsbombare mer eller mindre blivit synonymt med en fundamentalistisk muslimsk man.

Nu har detta också, vad vi kan förstå, skett på svensk mark. Vad detta kommer att leda till beror till mycket stor del på vad Säpo kommer fram till i utredningen om denna man, men vad jag tyvärr är helt säker på är att det kommer påverka synen på muslimer i Sverige på ett negativt sätt.

Det är något som nu gör att Sverigedemokraterna vädrar morgonluft och med nästintill hundraprocentig garanti kommer att utnyttja till sin egen fördel i den fortsatta debatten i Sverige.

Ett tecken på detta kan man skåda hos Alexandra Brunell, som är Jimmie Åkessons sekreterare, och som på Twitter sent igår kväll twittrade ut "Är det nu man får säga "vad var det jag sa"? #äntligen

I en tweet nu på eftermiddagen skyller hon det hela på att människor inte förstår sarkasm.  

På sin blogg publicerade hon en stund tidigare ett inlägg med rubriken "Wtf" och texten "Vad f*n händer i Stockholm inatt?"

Inget konstigt i detta kanske, men när man börjar läsa kommentarerna så visar det upp en oresonlig ton emot de får balanserade kommentarer som kommit in och en nattsvart syn på muslimer och deras existensberättigande i Sverige.

Alexandra Brunell själv nöjer sig med att kalla personen bakom en av få balanserade kommentarer för "muslimkramare".

Jag säger inte att Brunells attityd är en officiell SD-inställning, men den är ett tydligt tecken över att toleransen inte finns där på någon nivå. Istället är det alla över en kam och epitet som muslimkramare som används som svar på balanserade kommentarer.

Man behöver inte vara sverigedemokrat för att ha inställningen att detta inte var förvånande. Att det sker nu är egentligen något som vi tyvärr bara har kunnat förvänta oss skulle ske. Men därifrån till att generalisera och lägga en kollektiv skuld på alla muslimer är det den avgrundsstor skillnad. 

Det här är en händelse som kommer att utnyttjas till max av förspråkare för stängda svenska gränser och allra helst utvisning av så många invandrare i Sverige som bara är möjligt. 

Det kommer att spä på misstron mot muslimer i Sverige generellt sett.

Hur det öppna svenska samhällets företrädare och alla andra berörda funktioner i samhället nu hanterar ökad bevakning och hur förändrade rutiner beskrivs i ord och utförs i handling kommer att vara avgörande för hur mycket mark de stängda gränsernas mentalitet verkligen får.

Att vara på vår vakt är en sak, men lösningen är inte att stänga in oss och inskränka de allmänna demokratiska fri- och rättigheterna för vare sig infödda eller invandrade svenskar.

De allra senaste kommentarerna nu på söndagskvällen antyder att vi kommer få se en svensk tiger som inte hade koll på hur man ska hantera terrorhot. Tyvärr skulle inte heller det vara speciellt överraskande. 

För övrigt visar Aftonbladet prov på smaklöshet när man använder en bild på den döde mannen med kommentarer om hur amatörmässigt han har hanterat det hela. Tänkte Jan Helin en enda sekund på att mannen har fru och barn som förmodligen är de mest chockade av alla och som inte på något vis vill se sin man och pappa på det viset i en tidning.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,