Så mycket bättre – en oväntad succé för TV4, Petter och September

Vi är många som har förstått Petters storhet ända sedan 1998 när debutalbumet kom.

Skepsisen emot honom och hiphop på svenska var enormt stor på den tiden. Petter gick i fronten för svensk hiphop och banade väg för en acceptans som vi har sett successivt växa sig starkare.

Men därifrån till att idag, hösten 2010, kunna sitta och med en självklarhet kunna säga att Petter Alexis Askergren skulle vara en folkkär svensk artist är en lång bit. Att ha påstått det hösten 1998 skulle resulterat i ett hånskratt och ett ifrågasättande av ens eget förnuft.

Det som avgör det hela är "Så mycket bättre" på TV4. Det är där han egentligen för första gången har fått visa vem han är för den breda allmänheten och det han visar prov är en människa av kött och blod som visar upp en enorm talang i att ta sig an andra artisters musik och en personlig sida med ett mod att våga blotta sina brister även vid sidan av musiken.

När det dessutom är så att hans egen musik tolkad av de andra deltagande artisterna visar sig bära långt utanför den svenska hiphop-scenen så är det definitivt. Petter har tagit steget in i många svenska människors musikliv på ett vis som få av dom trodde skulle ske.

Det räcker med att se vad Lill-Babs gjorde med "Så klart" igår. Hon gör om den låt som kanske är den mest kända låten för alla som tidigare inte har lyssnat alls på hans musik, till en låt av Lill-Babs i Bossanova-tappning.

Man kan också ta Pluras version av "Logiskt" som Petter och Säkert gjorde. Plura gör om denna till en Plura-låt där han sjunger till Petter och sedan kopplar samman sitt eget liv och de beröringspunkter, med fel och brister, som både han och Petter öppet och ärligt står för. Plura har gjort en egen version som för mig redan är en klassiker.

Plura%20-%20Logiskt

Det är inte heller några problem att ta Lasse Berghagen som gör "Längesen" till en egen låt och som med tydlighet visar prov på Petters enorma talang att skriva texter.

Till detta kommer Petters egna versioner av de andra artisternas låtar. Både "Stockholm i mitt hjärta" och "Dansa din djävul" är grymma versioner av Berghagen och Di Leva.

 

Den andra artist som överraskat mig allra mest är Petra Marklund (September) som visar upp en talang som tar henne långt bortom dansgolven och den musik som hon blivit känd för. 

 

Vid sidan om själva artisterna som medverkar i programmet så är den stora vinnaren i detta TV4 som för första gången på hur länge som helst har lyckats skapa något som näst intill utan ifrågasättande går rakt in i tittarnas hjärta och som är en oväntad succé så långt bort ifrån det som den kanalen vanligtvis lyckas skapa.

Ingen programledare som själv tar fokus ifrån de medverkande. Inga tramsiga intriger som skapas av ett produktionsteam och inga andra TV4-maneér som stör tittarens upplevelse. Det skulle i så fall vara reklamen, men den får vi bortse ifrån.

Det känns äkta och genuint och skapar feelgood-television av yppersta märke.

Jag skulle vilja påstå att TV4 med "Så mycket bättre" har ett format som kommer att vara en framgång under många år framöver. Det är till och med så att det finns utrymme att göra avsnitten ännu längre och släppa in mer av samtalen och personligheterna. 

Det är en så stor succé att jag tror att andra artister kommer att stå och vänta på ett samtal från TV4 inför nästa säsong. Dom som tackade nej det här året ångrar sig nog idag.

Programmet är 10-talets svar på vad "Så ska det låta" var under ett antal år på 90-talet och början av 00-talet. Just ett program som de flesta artister skulle offra sin högra hand för att få delta i.

Samtidigt så kräver det också ett stort mod av de som medverkar. Det blir väldigt avslöjande både om den egna musikens kvalité och den egna musikalitetens förmåga att lyckas tolka de andra artisternas musik på ett bra sätt.

På Twitter är spekulationerna och önskelistorna om vem man vill ska vara med nästa säsong redan igång. Jag har några personliga favoriter själv som jag gärna ser där och samtidigt gäller det att lyckas behålla den musikaliska spännvidd som man har varit så duktiga på i den här första säsongen. 

Jag tror inte att problemet ligger i att få artister intresserade utan i att hitta den rätta mixen som innebär de musikaliska stjärnsmällar som vi redan fått se många prov på.

Den här första säsongen är inget som TV4 ens frontar med på sin sida. Till detta var man sannolikt för ängsliga och trodde nog inte riktigt på den succé det nu blivit.

Till nästa säsong kommer "Så mycket bättre" att vara deras flaggskepp och förhoppningsvis ger det även kanalen råg i ryggen att våga göra andra program som viker av ifrån den mall kanalen har snöat in på i alldeles för hög grad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,