Vänsterpartiet isolerar sig

Det gulliga pratet direkt efter valet om att det rödgröna samarbetet skulle fortsätta efter det tydliga nederlag som blev resultatet var inte så svårt att gissa sig till skulle vara just bara prat.

När aggressiviteten väl har lagt sig så har först Miljöpartiet och sedan Socialdemokraterna tagit avstånd ifrån eller på annat sätt agerat så att samarbetet i praktiken har självdött.

Även Vänsterpartiet har försökt att hålla fanan högt in i det längsta, men när de lämnade diskussionerna om en blocköverskridande uppgörelse om den svenska Afghanistan-politiken så har det gått snabbt.

Vi kunde se hur Ohly i partiledardebatten öga mot öga med Peter Eriksson kritiserade Miljöpartiet och vi kunde i intervjuer höra honom kritisera även sossarnas steg bortifrån de rödgröna överenskommelserna.

Vänsterpartiet hade på någon vecka marginaliserats ännu mer än om de rödgröna samarbetet fortsatt att existera och gemensamt satsa framemot valet 2014.

Den marginaliseringen befäster nu Lars Ohly själv när han meddelar att partiet kommer att överge överskottsmålet och utgiftstaket:

Inget är bestämt ännu men mycket talar för att vi vill agera tuffare mot arbetslösheten och bekämpa klassklyftorna. Och då är det inte otroligt att vi överger utgiftstaket och överskottsmålet.

Att han inte heller personligen verkar ha några funderingar över att lämna partiledaruppdraget öppnar inte direkt upp några andra större möjligheter.

Vänsterpartiet har trots det rödgröna samarbetets förlust i valet aldrig varit närmare att få sitta i en regering än just den förlusten. Det som nu sker innebär att partiet under överskådlig tid inte ens kommer att vara i närheten av att ingå i ett till tänkt regeringsalternativ.

Vänsterpartiet isolerar sig och hamnar i och med detta ironiskt nog i ungefär samma situation som Sverigedemokraterna.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,