Och inget har vi lärt oss av förra vintern

Det tycks som om de allra flesta iskallt har räknat med att en vinter som förra året bara inte kunde ramla över oss så snart igen.

I alla fall är det intrycket man får av alla kaosrubriker och människor som blir sittandes i bilar i halvdygn pga av snö och svensk vinter. 

Visst är det så att snön och vintern har slagit till ovanligt tidigt och hårt inte minst i södra halvan av landet. Men det handlar inte ens om en situation som kan liknas med extremläget förra vintern där inte minst kylan fick det mesta av infrastruktur att haverera.

Det värsta är att kvällspressen likt rapporteringen om svininfluensan förra hösten inte har några proportioner över eländet utan öser ut rubriker om kris och kaos som om vi alla satt fast i en snödriva utan möjlighet att oss loss. Så är det inte och just därför borde man vara lite mer nyanserade.

Viktiga samhällsinstanser och transportföretag borde ha lärt sig av förra året precis som att alla vi svenskar borde ha en rutin för hur en riktig vinter hanteras. Jag vet inte om det verkar vara så. Minnet är kort och vad som skedde så sent som i februari-mars i år är för långt borta i tiden för att vi ska dra oss till minnes det hela.

Det är nog ändå så att kalkylen var att vi skulle få en sån där normal vinter med mörker och 2 plusgrader från november till mars.

Kalkylen har redan spruckit och det är dags att ta ett grepp över den svenska vintern 2010-2011. Samhället visar sin sårbarhet och i relation till mycket annat runt om i världen är det skrämmande hur lite det krävs för att skapa kaos i vårt land.

Människor visar också sin totala brist på omdöme när de i trafiken, i ymnigt snöväder och med rejält med snö på vägen, ändå kör i 120 km i timmen och inte är i närheten av att hålla de avstånd som krävs.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,