Nu går drevet för kungens älgar och efter honom själv

Det är faktiskt riktigt komiskt att kungen väljer att uttala sig om den bok, "Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken", som nu kommer ut i samband med att han själv är och jagar älg i dom västgötiska skogarna. 

Först är det drevet som går för att låta kungen få skjuta ännu en älg och sedan är det presskonferens om det faktum att han själv har hamnat i drevet som har sitt ursprung i ovan nämnda bok.

Två olika drev. Ett som handlar om att skjuta skogens konung och ett som handlar om att, mycket lång tid efter händelserna, skadeskjuta Sveriges konung.

Att det var sprängstoff i denna bok var jag helt säker på redan efter att ha läst reportaget om den i senaste numret av Filter i slutet av September. 

Vad vi nu ser är en tragikomisk föreställning som alldeles uppenbarligen alla närmast inblandade, inklusive SÄPO, har gjort vad som stått i deras makt för att fortsätta hålla borta från strålkastarljuset. Journalister som bussas ut i älgskogen för att följa vad kungen har att säga och han säger ingenting.

Jag har mina mycket starka invändningar emot den svenska monarkin och ser det som mycket viktigt att det råder en så stor öppenhet om detsamma som är möjligt. 

Att det är en unik situation visar bara det faktum att exempelvis Aftonbladet, som annars inte brukar vara så blyga över vad man publicerar, känner sig tvingade att motivera varför man publicerar påståenden som går att läsa i boken. Just detta säger det mesta om på vilket orimligt lamt sätt det svenska kungahuset alltid har behandlats.

Vilka konsekvenser det hela egentligen kommer att få är svårt att veta. Men min personliga gissning, utan att ha läst en rad i boken, är att den faktiskt kan komma att få omvänd effekt och att kungen kommer att få sympatier som stärker honom.

Jag tror helt enkelt att han är lite för gammal för att detta ska ge den effekt som det hade gjort om det kommit upp på bordet för 20 år sedan när det fortfarande var relativt aktuellt.

Han representerar en monarki som jag ogillar men han är i grunden en oförarglig person som uppenbarligen är omtyckt av en stor del av befolkningen. Jag tror inte att detta förändrar den saken.

Läs även andra bloggares åsikter om ,Intressant.se