Någon sosse som vågar ta ett kliv ut i rampljuset?

Jag har ingen uppfattning om kompetensen bakom de kandidaturer till språkrör för Miljöpartiet som går att läsa om idag.

Men en sak är säker – det är uppfriskande med människor som själva vågar sticka ut hakan och kandidera till ett så prestigefyllt uppdrag som det ändå är att vara ledare för ett parti i riksdagen.

Jag kan inte låta bli att fundera över hur låst processen i det ärrade och av historien tyngda Socialdemokraterna tycks vara i jämförelse med deras gröna kollega Miljöpartiet där Åsa Romson och Gunvor G Ericson själva tar ett steg fram istället för en sluten process där ingen öppet ens vågar knysta att de är intresserade av att ta över efter Mona Sahlin.

Detta gör de trots att många på förhand tror att Mikaela Valtersson är ett givet val som kvinnligt språkrör.

Det vore befriande att få se en socialdemokrat ta ett kliv framåt och i god tid innan deras extrakongress profilera sig och visa åt vilket håll han eller hon vill ta det krisdrabbade partiet.

Jag var bortrest veckan efter Mona Sahlins besked om att hon avgår, men efter att läst ikapp en del av vad som sagts och åt vilket håll det verkar barka så ser det ganska dystert ut och några tecken på ett modigt personligt steg ut i rampljuset tycks inte skymtas. Den kollektiva kvarnstenen runt halsen tycks förbjuda detta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,