För ett år sedan: Grattis till Ulf Lundell – 60 år idag

I min blogg 20 november 2009:

Den 20 november 2009.

Det är Ulf Gerhard Lundells sextionde födelsedag.

Han är för mig den allra största nu levande svenska kulturpersonligheten. Han är jämngammal med min mamma, men Ulf Lundell har ett tilltal i sin musik och i sina böcker som sträcker sig över många fler generationer än sin egen och beskriver en problematik och ett sätt att se på livet som många kan identifiera sig med.

Det handlar om ensamhet, vargen som söker sin flock, en längtan efter att träffa en kvinna och leva det oproblematiska livet som älskande. Det är inte självbiografiskt men det är hela tiden med en ton som har paralleller med hans eget liv. Ändå ifrån Jack, via Den vassa eggen och till de böcker om utanförskap som har skrivits under de senaste decenniet.

Det är pojkarna längst fram som ser honom som sin talesperson och det är kvinnorna i sina röda klänningar som alltid har fallit för honom med allt större åldersskillnad som resultat. Om dessa har han skrivit otaliga låtar.

Personligen upptäckte jag hans musik på allvar först i samband med det att han gav ut samlingsboxen Livslinjen 1975-91. Visst hade jag koll på mycket av vad han hade gjort även före detta, men det hade mest varit det som passerade förbi mig. Det var från mitten av 80-talet mycket snack om honom som en nedsupen rockartist som hade sett sina bästa dagar, intervjuer med honom när han hade blivit frälst och när det sedan var dags för ett första stort musikaliskt bokslut från hans sida 1991 så gick jag av någon anledning och köpte hela denna box. Efter det var jag fast i hans klor och hans musik har sedan funnits med där hela tiden under snart 20 års tid.

För många är Ulf Lundell säkerligen en artist som de associerar med arbetarklass. För mig är han i första hand en man som med sina texter sätter ord på känslor och händelser i livet. Längtan efter kärlek, kärleken i blomstring, otroheten och sveken. Allt detta kan handla om vem som helst oavsett klass. Det kan handla om dig och mig idag, imorgon eller om några år.

Nu fyller Ulf Lundell 60 år och jag har känt honom genom musiken från min 20-årsålder till 40-årsåldern. Från hans 40-årsålder till den 60-årsålder han nu går in i.

Det är svårt att göra en topplista med en rangordning av hans låtar. Det finns ett knippe låtar som är outstanding och det finns en lång, lång rad  andra låtar genom alla år som är favoriter.

Om jag ändå ska ge mig på att nämna mina tio absoluta favoriter så ser det ut så här och följs av länk till Spotify och min egen tolkning av texten:

10.    Lär dej älska mörkret (album: Omaha – 2008)

En berättande Lundell, det som jag uppskattar allra mest från hans sida, beskriver en flytt från stan till landet. En berättelse om flykt, uppbrott och kanske lite dåligt samvete

Det är så tyst här ibland att jag kan höra trafiken bullra i den där korsningen jag lämnade för att leva slut på en dröm. Dom säjer att jag svek och spelade dubbelt men det där är bara ännu en sjaskig billig lögn

9.     Låt inte ensamheten (album: På andra sidan drömmarna – 1996)  

Om vad som händer när man blir övergiven och hur man tror att allt är över och förbi. Hur man ska ta sig tillbaka, med egen kraft och med de vänner som nästan alltid finns där, vad man än kan tro.

Det finns ett liv, ett annat liv. Ha det i sinnet, ha det i minnet när du vill falla ner för att aldrig mer resa dig, aldrig mer leva. Låt inte ensamheten förlama dig. Det finns ett annat liv.

8.     Evangeline (album: Evangeline – 1988)

Beskriver en omvälvande tid av omdaning, från ett vilt liv som höll på att bokstavligen ta livet av honom, till en punkt i livet där en förändring var helt nödvändig.

Tretton år av hopp och löften, speglar masker skott från höften. En gång var jag utklädd till mig själv men jag kom hit för livets skull, nu har jag betalt min tull

7.    Chans (album: Den vassa eggen – 1985)

Mitt i ett kaos efter ett kraschat äktenskap och ett hejdlöst supande beskrivs här hur en vilsen man behöver en andra chans.

Men nere i city står en hund och gråter. Gå ner dit om du kan och ge en hjälpande hand.
Nån har glömt honom där han är övergiven och det står ingenting på hans hundhalsband.
Du kan kalla´n vad du vill men jag tror att den hunden heter Chans.

6.    Förlorad värld (album: På andra sidan drömmarna – 1996)

En nostalgisk Springsteen-inspirerad betraktelse av en tid som var.

Så sätt på dej din vackraste klänning ikväll. Gör dej fin, gör det just nu och här. Vi ska gå ut och träffa dom andra ikväll och ta farväl av en förlorad värld.

5.    Kyssar och smek (album: Den vassa eggen – 1985)

4.    Inte ett ont ord (album: Den vassa eggen – 1985)

En sång från en far till en liten som som beskriver hur en pappas kärlek till sitt barn inte är en orsak till uppbrottet och hur det kommer att bli bättre igen.

Lilla man, det är mycket som man aldrig tror ska hända. Men ändå händer det och så finns det inget man kan göra mer. Än ser du inte dårarna som härjar här på vår jord. I morgon, jag lovar. Inte ett ont ord

3.    Halvvägs till havet (album: Xavante – 1994)

En stillsam betraktelse av ett annat avslutat förhållande, den fest som svenska folket hade bjudits in till innan den stora krisen slog till i början av 90-talet och denna ständiga önskan om att få göra om saker och börja om från början. I min värld är Halvvägs till havet nånstans på Österlen och jag kan se Haväng och andra vackra österlenska platser framför mig varje gång jag hör den.

Halvvägs till havet där floden gör en krök. Uppe vid vägen går långtradarna. Hösten är vacker och öringen hugger. När vintern kommer ger jag mej av igen

2.    Hon gör mej galen (singel 1991)   

En sång om åtrå och kärlek till en kvinna efter en lång, lång tid på ensam hand. Det är tankar om gamla synder varvat med känslan av att på nytt vara kär.

Jag har vandrat längs gränsen länge nog. En emigrant med sviktande mod. Bränd av kvinnor och gamla kontrakt. Med rastlösheten som gift i mitt blod. Hon går förbi som en doft av hopp. Som ett tåg på en nattlig station, som ett rop i en gränd från en förlorad vän. Som en ny religion

Hon gör mig galen, jag vill ha henne hos mig i natt. Hon gör mig galen. Hon gör mig galen. Hon kan bli min frihet, hon kan ta mig ut härifrån. Hon gör mig galen. Hon gör mig galen

1.    Isabella (album: Måne över Haväng – 1993)

En av dom längsta och absolut vackraste låtarna som existerar. En sång som kanske bara handlar om ännu en dröm om en kvinna, om en yngre vacker kvinna, eller kanske om en kvinna som ska vara försiktig med sin omgivning, vara rädd om sig. Under alla omständigheter en låt av Ulf Lundell som för mig är den överlägset bästa.

Isabella, låt inte dom djävlarna ta dej! Ser du långt där borta, se hur det ljusnar! Det går en spricka i natten ifrån öst till väst. En strimma av hopp för alla trötta och frusna. Kom ut så ska jag skriva den här sången till dig. Det är vad jag gör, det är vad jag kan. Hör du hur fåglarna sjunger? Snart står morgonen i brand!

Som kanske syns i listan ovan så anser jag att albumet Den vassa eggen från 1985 är hans allra bästa. Detta tillsammans med den ganska underskattade Xavante från 1994.

Vid sidan om mina absoluta favoriter finns självfallet, precis som jag redan noterat, hur många andra bra låtar som helst. De allra flesta som inte har honom som en stor favorit känner säkert inte igen många, om ens någon, av mina tio bästa.

Några av de mer namnkunniga låtarna återfinns kanske i min 86 låtar starka playlist Ulf Lundell 60 år på Spotify.

För många är Ulf Lundell säkerligen en artist som de associerar med arbetarklass. För mig är han i första hand en man som med sina texter sätter ord på känslor och händelser i livet som kan handla om vem som helst oavsett klass.

För övrigt så spelades givetvis Kärleken förde oss samman när jag gifte mig med min fru i öknen utanför Las Vegas i maj 2004

Tidigare blogginlägg om Ulf Lundell:

Den vassa eggen – Ulf Lundells kreativa kaos

Lundell slutar inte – då dör han

Andra bloggar om: