Vågar jag gå igenom Nordstan imorgon?

Varje dag när jag åker tåg eller buss till jobbet så passerar jag igenom Nordstans Köpcentrum i Göteborg på väg till eller ifrån Centralstationen.

Igår lät det som om det var en riskig affär att ta den vägen. En bomb kunde tydligen kunna brisera när som helst. 

Idag blir man mer skeptisk till varför Polisen går ut och så starkt varnar när det redan idag låter helt annorlunda.

Ska man lita på gårdagen så är det en utsatt plats. Något man förvisso inte behöver vara någon Einstein för att räkna ut alldeles oavsett. Är det någon plats med koncentrerat antal människor på en och samma plats som man ska bomba i Göteborg så är sannolikt just Nordstan den mest tacksamma platsen och inte minst just för närheten till Centralstationen.

Ska det finnas någon trovärdighet i det hela så borde man från Polisens sida vara entydiga i sin information. Hellre att de säger minsta möjliga än att det spretar och innebär att allt öppnas upp för spekulationer, något som fältet nu ligger öppet för.

Enda sättet att ta tillbaka initiativet är att snarast delge allmänheten vilka bevis det är som skulle finnas.

Problematiken i detta ligger inte bara i de aktuella händelserna, med larm om bombhot och gripanden av misstänkta personer, utan även om hur vi i fortsättningen ska ställa oss till liknande larmrapporter om de dyker upp igen.

Att svenska Polisen inte har en erfarenhet av att hantera vad som nu kallas terrorhot är inte så märkligt. Desto viktigare då att man vet vad man säger och hur kommunikationen till folket ser ut.

Om jag ska gå igenom Nordstan imorgon eller om jag tar vägen utanför vet jag inte. Sannolikheten att en bomb briserar på Centralstationen är förmodligen lika stor i så fall.