Verkligt terrorhot eller ännu en överreaktion?

Efter den elfte september 2001 har vi haft ett antal terrordåd runt om i världen där Al Qaida har påståtts ligga bakom. Vi har Madrid, London, Bali och några till men inget så uppmärksammat och ödesdigert som det första stora, och spektakulära, tillslaget emot USA på deras egen mark.

Även om det inte är så att vi här i Sverige har drabbats rent praktiskt så är det ändå så att en rad skärpningar i övervakningen av oss alla och på vilket vis den svenska staten vid ett antal olika tillfällen har låtit USA ta kommando i enskilda fall där Sverige borde varit starkare, gradvis har påverkat vår vardag på en rad olika sätt. 

Rent praktiskt så har man sett det allra tydligast de gånger man ska ta flyget någonstans. Där har det emot allt sunt förnuft i många fall gått så långt att flyget, om det fanns ett annat alternativ, borde ha tappat resenärer. 

Under ytan är det övervakningen som alldeles för många kollektivt drabbas av som är den största förändringen och där har vi faktiskt inte en aning om hur detta kan användas emot oss.

När nu varninsklockorna om en ökad risk för nya terrorattentat i Europa börjar ringa, så även från Säpo, så är det många som är skeptiska till sanningshalten i dessa varningar. Handlar det om en verkligt ökad hotbild eller finns det en annan bakomliggande agenda?

Personligen är jag ärligt förvånad över att det i Europa och USA inte har skett mer av terror efter 11 september 2001 än vad det faktiskt har gjort. För även om övervakningen på många sätt har ökat så finns det så många sätt att skada det öppna samhället på som vi inte kan, och inte heller vill ha ett skydd emot, som skulle kunna sättas i verket. Där är jag förvånad över att inget har skett.

Jag har lite svårt att förstå kritiken emot Säpo och deras höjning från 2 (låg) till 3 (förhöjd) på sin femgradiga skala om hotrisken emot Sverige. Säpo har ofta blivit ifrågasatta för att vara för slutna och inte kommunicera på rätt sätt. Här har man gjort bedömningen, för sin egen trovärdighets skull, att det är viktigt att informera om sin bedömning och att vi på så vis kan se att de har kontroll över sin uppgift.

Om det verkliga hotet sedan är något som realiseras är en helt annan sak, men ni kan själva räkna ut hur det skulle låta i efterhand om det hade funnits ett hot som Säpo inte informerat oss om.

Jag tror inte på något vis att Sverige skulle ligga överst på Al Qaidas lista över terrormål, men vi har Natoländer i vår närhet som har en högst påtaglig hotbild emot sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Intressant.se