Människoödet som slocknade online

Jag har sett självmordsfilmen från gårdagens banbrytande händelse i Sverige. Jag gjorde det och jag känner mig inte det minsta stolt över det. Jag känner att jag borde ha låtit bli.

Det är självklart en fruktansvärd syn och jag mådde fysiskt dåligt i efterhand. Just medvetenheten om att det är något som sker på riktigt är skrämmande i sig. Det är långa sekunder innan han når sin målsättning. 

Hur mycket eller lite de som satt och såg detta live verkligen kunde göra för att förhindra det hela har jag ingen uppfattning om. Att förhindra en människa som väl har bestämt sig för att ta sitt liv är alldeles oavsett situationen inte någon enkel match. Att då inte ens veta var personen ifråga verkligen befinner sig är än mer frustrerande.

Att vara maktlös och inte veta vad man ska göra är en sak, men att sitta och pusha på en kille som har valt att sända sin egen död live ut på internet är en fullkomligt fruktansvärd människosyn. Det är som att stå nedanför en bro och be en person 15 meter upp att se till att hoppa nu så att jag kan gå till jobbet.

Att det skedde på det vis det nu gjorde igår går inte att undvika att prata om, men jag tycker inte att det ska ses som mer än vad det faktiskt var.

Det var ett av alla tragiska människoöden i vårt land som på sitt eget vis gjorde slut på ett inre lidande som sannolikt ingen av oss som inte har varit i närheten av de tankar som ett självmord innebär, kan sätta oss in i.

Det går att kalla det egoistiskt, tragiskt och en rad andra saker. Men det går aldrig att förstå vad det är som driver en människa över gränsen för vad den klarar av att leva vidare med om man inte varit där och vänt om tillbaka till livet igen.

Det spelar ingen roll om det är ett hopp framför ett tåg, en rattvridning med bilen in i mötande körfält, en överdos av tabletter eller ett rep framför en webcam som sänder det hela ut på internet.

Det är mer spektakulärt men det är ett människoöde som för sitt slut på ett precis lika tragiskt som alla andra som tar sitt liv. Samtidigt som det också är ett människoöde som får frid i en kropp som definitivt inte har mått speciellt bra.

Det är lätt att i ett läge som detta att försöka finna orsaker till händelsen i internet och att detta skulle vara någonting farligt.

Jag tror att inget kan vara mer fel och att internet för många sargade själar istället har varit en räddning tillbaka till livet eller i vart fall bort från de allra mörkaste tankarna. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , Intressant.se