SDs demonstrativa uttåg ur Storkyrkan

Biskop Eva Brunne höll det traditionella talet i Storkyrkan i Stockholm till de samlade riksdagsledamöterna inför Riksmötets öppnande idag.

I en liten del av sitt tal sa hon så här:

Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. 

Jag är ateist och lägger ingen större vikt vid var kyrkans företrädare talar om i vanliga fall. Här talar man till landets folkvalda församling och väljer då att stå upp emot rasism och ett samhälle där människor inte anses lika mycket värda beroende på sitt etniska ursprung.

Det är inget konstigt med detta och det hade inte varit någon som hade reagerat över detta något annat år. Men just i år deltar ett antal nya riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna och deras reaktion på detta tal är att de känner sig kränkta och tågar ut ur kyrkan.

Det fanns kritik emot Lars Ohly och hans vägran att möta Jimmie Åkesson hos SVT på valnatten. Om jag inte minns fel tyckte Åkesson och andra sverigedemokrater att det var ett mycket märkligt agerande.

Det korrekta, av Ohly och av SD idag, hade varit att ta mötet med motståndaren och de ord som sades i kyrkan. Efteråt kan man sedan ifrågasätta det lämpliga i detta.

Men att tåga ut och känna sig kränkta över ett uttalande som i en demokrati borde vara en självklarhet spär bara på de starka tvivel som finns om huruvida gamla mörka åsikter skulle vara borta ifrån det moderna Sverigedemokraterna.

Kräver man respekt för det som man själva står för så måste man själva kunna respektera att en del i ett tal vid Riksmötets öppnande hänvisar till en demonstration organiserad av vänsterorienterade organisationer.

Intentionen i det som sedan följer i hennes tal borde alla demokratiskt sinnade människor i Sverige ställa upp på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,Intressant.se