Regelverk ändras inte enbart för Thomas Bodströms skull

Jag förstår det personliga dilemma som Thomas Bodström står inför när han nu omgående måste välja att fortsätta företräda socialdemokraterna i riksdagen eller stanna kvar med familjen i USA.

Men att ifrågasätta den, förvisso ålderdomliga, syn på föräldraledighet som existerar i riksdagen först när han själv står inför fullbordat faktum att inte fritt kunna välja hur han ska göra är märkligt.

Det goda som detta möjligtvis, eller högst troligt, kommer att leda till är att det fokus som riksdagens regler nu får på sig innebär att en förändring sannolikt kommer att ske.

Att Bodström nu kommer att stanna kvar hos sin familj i USA utgår jag iskallt med och att han därmed, precis som Laakso påpekar, slipper ifrån det uppslitande eftervalsarbetet inom socialdemokratin och istället kan komma hem stärkt och redo att ta sig an större uppdrag i partiet.

Samtidigt är jag inte alls säker på att Thomas Bodström verkligen är en person som vare sig är beredd eller är den rätta personen att leda socialdemokratin in i en ny modern fas.

Han kan säkert plocka ett antal sympatipoäng på vad han nu kommer att tvingas till, men frågan är om han inte är alldeles för kontroversiell och frispråkig för att komma i fråga som partiledare.

Eller är det kanske exakt det socialdemokraterna behöver nu? Någon som vågar sticka ut hakan och inte dubbel- och trippelkolla varenda fråga med rörelsen innan ett uttalande eller beslut kan tas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,