Johanna Graf sätter fingret på sossarnas problem

Analyserna om valet fortsätter att skrivas och de blir mer nyktra ju längre tiden går. I alla fall är det så jag upplever det långa blogginlägg som socialdemokraten Johanna Graf har skrivit om orsakerna till sitt eget partis tillkortakommanden.

Socialdemokraterna förlorade inte årets val. Den svenska socialdemokratin har smygande förlorat bit för bit sedan 70-talet; av moderniteten, glöden, samtidsförankringen, analysresurserna, problemformuleringsförmågan, folkrörelsen, sin media, respekten och handslaget med såväl arbetarklassen, fackföreningarna och arbetsgivarsidan.

Svensk socialdemokrati har förlorat i princip allt utom sin grundläggande idé. Denna idé som om den var en affärsidé kort kunde beskrivas så här:

"Det är bättre både för i plånboken, hjärtat och och maggropskänslan om vi hjälps åt så att fler får möjlighet att lyckas."

Jag håller kanske inte med till hundra procent i det Johanna skriver, men grunden som mycket väl sammanfattas i ovanstående citat är en stor del av det som fick mig att, inför valet 2006, till slut ta steget och lägga min röst på något annat parti än det jag växte upp med som mer eller mindre det enda giltiga alternativet.

Självfallet inverkade även det faktum att Alliansen, som en samlad kraft och regeringsalternativ, fanns att tillgå. Men det kändes extrem skönt att faktiskt ha ett trovärdigt alternativ att rösta på istället för att fortsätta rösta på Socialdemokraterna i brist på något annat.

Att lämna sossarna till förmån för ett annat alternativ var betydligt mycket mer trevligt och att de fyra första åren i opposition inte hjälpte socialdemokratin, upp ur det som Johanna Graf skriver påbörjades redan på 70-talet, har vi sett facit på i årets valresultat.

Jag har ingen uppfattning om vilken position Johanna Graf har i mer än sin egen kommun, men att det är hennes frispråkighet och osentimentala syn på sitt eget parti som är en nödvändighet för att lyckas vända på den negativa utvecklingen är jag ganska säker på. 

Se på det som Moderaterna och Fredrik Reinfeldt nu gör. De byter partisekreterare till Sofia Arkelsten och ger Anna Kindberg Batra rollen som gruppledare i riksdagen. Bara i dessa två utnämningar visar Moderaterna en större vitalitet och ett större mod än vad Socialdemokraterna lyckades med under hela förra mandatperioden. Utan mod att testa nya vägar, och kunna ta ett misslyckande, så kommer man inte vidare. Inte heller i politiken.

Det handlar om en vilja att inte cementera sin politik utan att våga fortsätta utveckla densamma även när det går bra.

Johanna Graf beskriver också det stora intresse som finns för samhällsfrågor och hur hon i fredags möttes upp av en lång rad människor i Solna:

Visst finns det goda krafter, om någon förmår attrahera dem. Och då menar jag inte i töntiga centralstyrda Supporterkampanjer à la Sveavägen 68. Det är upp till oss, som arbetar lokalt att samla idéerna och eldsjälarna på ett sätt som gör att människor kan mötas och idéer födas.

I fredags kom 26 människor och fikade där jag satt med min laptop och jobbade på fiket utanför stadshuset i Solna Centrum. Jag frågade inte var de kom ifrån eller vad de röstade på, bara vad de tänkte på och om de hade nån idé jag kunde använda i mitt arbete som folkvald. Det hade de; så många idéer faktiskt att jag undrar hur jag ska få tid att konkretisera dem.

Det är under alla omständigheter, vare sig man är sosse eller inte, ett mycket läsvärt inlägg som Johanna Graf har skrivit. 

Det finns många tankar om brister i vårt samhälle och synen på en rad frågor som mycket väl kan utvecklas till några av framtidens viktiga frågor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , Intressant.se