Johanna Graf har klarsynen som sossarna behöver

Det finns politiker som vågar säga vad dom tycker. Som har modet att sticka ut hakan lite längre än de flesta andra.

En av dessa är Johanna Graf (S) i Solna som ännu en gång har skrivit ett blogginlägg som borde vara obligatorisk läsning för alla politiker och inte bara för de socialdemokrater som hon i första hand skriver om.

Idag handlar hennes inlägg om hur politiker blir avtrubbade genom att under alltför lång tid, med alldeles för många sammanträden får dålig koll på den verklighet som finns där utanför och som berör alla de människor som man vill företräda som politiker. Deras engagemang kommer bara fram när det är dags att omorganisera internt eller som nu tillsätta kriskommissioner:

Jag har varit med i politiken i på nära håll sedan efter valet -98. Ett av mina första uppdrag var att organisera en kampanj mot de svinaktigt höjda dagisavgifterna i Solna, en höjning som slog besinningslöst hår tmot ensamstående och flerbarnsfamiljer. Borde varit en klockren aktivitet att ställa sig utanför förskolorna med namnlistor och snacka med alla föräldrar som var jätteupprörda. Jag fixade ihop färdiga kit med fakta och argument, namnlistor knappar och pennor i prydliga påsar, en per fullmäktigeledamot i (S). När alla gått stod majoriteten av påsarna kvar. Jag fattade ingenting; ville de inte prata med folk? Vågade de inte? Nä, de hade suttit inne i den gosiga värmen i sammanträdesrummen så länge att de inte visste hur man gjorde längre! Eftersom jag är en envis person fick jag till slut ut de flesta, och jag kommer aldrig glömma hur den största pösmagen med nästan pojkaktig iver kom tillbaka som självutnämnd expert efter att ha talat med en (!) pappa utanför ett dagis. Det hade han förmodligen itne gjort på tio år.

Jag tror som sagt inte att detta är unikt socialdemokratiskt beteende, men det syns betydligt tydligare där man tidigare har haft ett helt annat grepp om verkligheten utanför mötesrummen. 

Förankringen till människorna som ska företrädas har i alldeles för hög grad försvunnit och det har också lett till att de politiska förslagen inte längre har gått i takt med den tid man vill föra politik för.

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Socialdemokraterna borde omgående se till att få i Johanna Graf i det förnyelsearbete som partiet behöver genomföra. Hon har mycket av sunt förnuft och mod att tillföra i det sammanhanget.

Läs även andra bloggares åsikter om ,