Det femte svenska dödsoffret fick bägaren att rinna över

Jag ska inte på något vis förringa ett människoliv som går till spillo i ett krigiskt Afghanistan. Det är självfallet sorgligt oavsett omständigheterna.

Det jag dock måste reagera över är hur naivt inställda många verkar vara till vad ett krig egentligen är och vad som händer i talibantäta områden.

Det finns en anledning till att fredsbevarande styrkor behövs därborta. Det är ingen slump att svenska soldater är där och om naiviteten hos allmänheten är så stor att det femte svenska dödsoffret skulle vara den kvot som får den svenska insatsens legitimitet att upphöra så undrar jag verkligen hur människor tänker.

Om gränsen för svensk fredsbevarande trupp ska villkoras av att ingen soldat ska riskera att dödas så finns det bara ett val för Sverige att göra. Skicka aldrig någonsin mer en soldat utanför svensk gräns. Låt andra länders soldater ta uppdragen och låt svenska soldater stanna hemma i trygga Sverige.

Jag anser att svensk trupp ska kunna användas i det syfte som svenska trupp nu gör i Afghanistan. Så länge det inte handlar om stridande förband utan om fredsbevarande, upprätthållande och uppbyggande verksamhet i ett land så ska Sverige bidra så som sker i Afghanistan.

Vad är alternativet? Att lämna afghanerna till sitt eget öde, med ett återupprättat taliban-samhälle tillbaka på ruta ett?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Intressant.se