Är Liberaldemokraterna svaret på frågan?

Det finns många tankar i alla etablerade politiska partier efter valet. Samtidigt som det också finns en anledning att snegla vid sidan om riksdagspartierna och fundera över vad som sker där.

Piratpartiet gjorde utifrån EU-valet och egna förväntningar något som måste kallas ett katastrofval. Orsakerna till detta är säkert många men även om det fanns goda ambitioner från partiets sida att bredda sig och inte låsa sig vid för få frågeställningar i människors vardag så föll det platt till marken mycket beroende på ett ledarskap som inte höll måttet. Piratpartiet behöver börja om från början och göra det genom att byta ut Falkvinge som partiets ledare.

Gudrun Schyman och Feministiskt Initiativ lyckades inte heller, trots spektakulära ageranden, bryta sig in i debatten på allvar. Hur FI ska kunna lyckas bättre vet jag ärligt talat inte. De har en av landets allra skickligaste politiker i Schyman, men när inte ens det räcker för att nå längre än vad man nu har gjort så vet jag inte hur ett lyft för partiet skulle se ut.

Sedan finns det, ännu så länge diffusa, men mycket intressanta tankar kring ett helt nytt parti som skulle kunna lyckas ta sig fram i debatten och skapa ett alternativ för många vilsna väljare som egentligen inte känner sig fullt ut hemma i något av allianspartierna. Väljare som i brist på bättre alternativ har lagt sin röst där, kanske på Piratpartiet eller helt enkelt inte röstat alls.

Just nu är deras hemsida under konstruktion och man meddelar att än så länge är vi inte det parti vi ska bli. Vi är ett projekt, ett parti under byggnad samtidigt som man hänvisar intresserade till sin facebook-sida och ett antal bloggare:

Michael Gajditzas Svensk Myndighetskontroll, Torbjörn Jerlerups Sverige är inte världens navel!, Carl Johan Rehbinders TantraBlog, Amanda Briheds Passing into amywhere, Jan Rejdnells blandning och Jens Odsvalls Allt om ingenting.

Var detta leder och vilka tunga namn som kommer att finnas med när det hela landar och blir något som verkligen går att ta ställning till återstår att se. En kvalificerad gissning är att en sådan person som folkpartisten Camilla Lindberg mycket väl kan dyka upp som Liberaldemokrat.

Jocke Jardenberg säger sig redan nu känna att det är något bra även om han inte tar ställning fullt ut.

Jag tror att ett antal tongivande piratpartister mycket väl kan komma att ingå och även ytterligare ett antal folkpartister och centerpartister som inte längre känner sig bekväma i sina nuvarande partier.

Det inger redan förtroende både vad gäller personnamn och vad som hittils har sagts i olika sammanhang kanske innebär att mitt svar på ett politiskt engagemang i ett parti till slut landar i något som inte ens fanns före valet för en månad sedan.

Jag vet självfallet inte idag men är spänd av förväntan över att få ta del av betydligt mer om Liberaldemokraterna och deras idéer. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , Intressant.se