Anton Abele i Riksdagen – en hygglig kille som vill väl räcker inte

Moderaterna har i stora stycken varit enormt framgångsrika på att förnya sitt parti och den politik som man för fram. 

På samma vis har förnyelsen av de personer som företräder partiet skett på ett spännande sätt som gör huvudmotståndarna enormt avundsjuka. Sofia Arkelsten och Anna Kinberg Batra är några färska exempel på detta.

När det nu visar sig att Anna König Jerlemyr blir nytt borgarråd i Stockholm och då lämnar sin riksdagsplats så sker detta med allra största sannolikhet till 18-årige Anton Abele.

Det är självfallet positivt att unga människor kommer in i riksdagen och en gnutta balanserar upp åldersfördelningen där inne. Det finns många exempel på unga, klipska och engagerade personer som har fått stort utrymme och skapat sig ett namn i riksdagen tidigt i livet.

Miljöpartisten Gustav Fridolin vara bara 19 år när han tog plats i riksdagen 2002. Efter en mandatperiod borta från politiken är han nu tillbaka i riksdagen och kommer sannolikt att bli Miljöpartiets nya manliga språkrör nästa år.

Centerpartiets Annie Johansson kom in i riksdagen som 23-åring 2006 och är sedan en vecka tillbaka är hon partiets nya ekonomiske talesperson.

Detta är två exempel på unga drivna personer som har lyckats och som, i alla fall i ett fall, är på gång att bli sitt partis främste företrädare.

Det finns inget som säger att alla som tar en plats i riksdagen ska vara ett partiledarämne, men den avgrundsstora skillnaden mellan mina två exempel och de kvalitéer och den mognad som Anton Abele nu har lyckats ta en plats i riksdagen på är så stor den bara kan vara.

Det finns säkert en lång rad anonyma riksdagsledamöter vars kompetens för uppgiften går att ifrågasätta. Alla är de valda till sin plats. En del genom personröster, en del genom att ha varit placerade högt upp på valsedeln och vissa genom att en lång rad andra kompetenta personer har fått viktiga uppdrag som gjort att deras platser blivit tillgängliga för personer längre ner på listan.

Så är det och så ska det vara, men det fråntar inte mig min fulla rätt att kraftigt ifrågasätta vad i hela världen Anton Abele ska i riksdagen att göra?

Jag kan säga att det finns ett starkt skäl till att han har plockat bort alla sina YouTube-filmer innehållande sin syn på Sverige och vad vi ska göra för att komma tillrätta med olika problem.

Dock finns hans små filmer tillgängliga via andra kanaler. Här är en:

Det är precis som jag konstaterade för snart ett år sedan omöjligt att ta det som har framförts via Antons egna kanaler på allvar. Det blir en parodi och det går inte att låta bli att skratta.

Jag är övertygad om att Anton Abele har ett gott hjärta och stora ambitioner att lyckas med sin politiska karriär. Tyvärr räcker inte det till om man inte har förmågan att komma närmare människor än ett brett garv åt ett antal YouTube-klipp.

Han har en uppförsbacke som heter duga när han nu tar en plats i riksdagen och något partiledarämne, så som Fridolin och Johansson är, kommer han aldrig någonsin att vara i närheten av och det är inte heller det kravet jag ställer.

Men därifrån till att blir riksdagsledamot baserat på vad han har visat upp för att komma dit är jag milt uttryckt rejält skeptisk till. Kraven på honom som nykomling i riksdagen måste ställas lika högt som på alla andra i samma sits.

Det räcker inte med att vara en hygglig kille som vill väl för att besitta en plats i riksdagen.

Uppdatering:

Viktor Barth-Kron förklarar en stor del av problematiken kring Abeles plats.

Bloggat: Martin Moberg, HAX, Politikerbloggen 

Läs även andra bloggares åsikter om , , Intressant.se