Kaj Kindvall och Tracks i mitt hjärta

Kaj Kindvall har funnits i min radio i hela mitt liv. Hans röst har presenterat musik i Poporama, Discorama, Tio-i-topp och inte minst Tracks.

Tracks är Kaj Kindvall personifierad och få andra svenska radioprogram är så förknippad med en enda person som det är. Äldre svenskar kanske säger Hasse Tellemar och hans närmare 20 år i "Ring så spelar vi" men faktum är att det är svårt att hitta någon som har lett ett program så länge i en följd så som Kaj Kindvall har gjort med Tracks.

Nu meddelar han att det är slut för honom i Tracks och därmed med hela det programmet. Det är helt enkelt inte möjligt för någon att ta över ett program som han har sänt i 26 år sedan starten 1984.

Tracks kom i en tid när det bara fanns Sveriges Radio och Sveriges Televison. Vare sig reklamradion eller en massa tv-kanaler. MTV hade inte Europa-premiär förrän nån gång 87-88.

För mig var det en helig stund varje lördag under ganska många år fram till slutet på 80-talet. Lyssna på Tracks och spela in de bästa låtarna på kassettband som man sedan kunde lyssna på i sitt rum och i Freestylen till och från skolan.

Det var dessutom i en tid när topplistor i det här landet fortfarande lyste med sin frånvaro. Tracks fyllde ett stort behov och samtida med deras uppgång ligger tidningen OKEJ. De artister som var framgångsrika i Tracks var de som OKEJ fyllde sina nummer varannan vecka med.

Kaj Kindvall presenterade musik på allvar, utan en massa trams runt omkring, och gjorde det på ett sätt som var engagerande.

Vi sidan om den lista som presenterades varje lördag så sammanfattade Kaj Kindvall sedan hela året runt jul och nyår där de bästa låtarna räknades ner från nummer 100 till den allra bästa. Till detta var det också sidolistor om framgångsrikaste grupp, kvinnliga artist, manliga artist och det bästa landet.

Under några år ägnade jag mig åt riktigt nörderi genom att varje vecka följa upp listan, sätta egna poäng på låtarna och sedan bryta ner detta i samma olika listningar som Kaj Kindvall gjorde vid årets slut. Även om jag körde med ett eget system så var det förvånansvärt nära det som Kaj sedan spelade upp. 

Många av alla de kassettband med musik spelad i Tracks och alla mina egna sammanställningar av varje veckas lista finns nere i källaren fortfarande.

Att nu sitta och läsa igenom de olika veckolistorna från 1984, 1985 och 1986 är inte så mycket en uppdatering på vilken fantastisk musik det handlade om som att det är en nostalgikick. Det finns bra många obegripliga hitlåtar i de där listorna i dag.

Att programmet nu läggs ner när Kaj Kindvall lämnar det beror inte enbart på honom givetvis. Det är en helt annan tid och det är ganska många år sedan Tracks fyllde den funktion som det en gång gjorde. Med dagens enorma utbud och alla de kanaler som finns att tillgå är utrymmet mindre.

Där det möjligtvis spelar en faktor är att det är lyssnarna som röstar fram listan, men annars har jag svårt att se förlusten annat än av nostalgiska skäl.

Vilken betydelse Kaj Kindvall har haft för popmusik finns det säkert många åsikter om, men att han med Tracks under 80- och 90-tal har hjälpt till att lyfta fram många svenska artister som annars inte hade fått samma möjlighet är jag fullkomligt övertygad om.

Andra bloggar: Minsalbei, Vanligtvis, Kulturbloggen 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Intressant.se