Använd frustrationen över Sverigedemokraterna på rätt sätt!

Dagen efter valet är en tankeställare för många som inte förstått Sverigedemokraternas chanser och som nu ser sina grannar och arbetskamrater rösta partiet. Jag trodde in i det sista att de kanske ändå inte skulle lyckas, men innerst inne har jag nog sett det vara ganska klart under en lång tid nu.

Ansvaret för att dom lyckades ligger hos alla etablerade politiker som inte har tagit matchen med deras ensidiga argumentation. Ansvaret ligger inte hos de jag igår kväll kallade ärkenötter till grannar. De har röstat i brist på ett, i deras ögon, kraftfullt alternativ emot deras frustration.

Att vända i dörren som Lars Ohly igår gjorde har inte hindrat SD från att komma in i riksdagen och kommer inte heller att vara positivt för deras möjligheter om 4 år.

Alla som idag är förvånade och förbannade: engagera er aktivt emot det felaktiga värderingar som ni anser att SD står för och motarbeta deras vunna demokratiska legitimitet som demokrater och inte med samma mörka mynt som de själva plockar fram. Engagera er i ett parti, på en blogg eller annan organisation som aktivt tar ställning emot värderingar som SD står för.

Det hjälper inte att idiotförklara alla som röstat på Sverigedemokraterna i valet. Man kan göra det i frustration över vad som hänt, men allra senast imorgon måste alla använda den upprördheten på ett betydligt mer konstruktivt sätt. Det hjälper inte att be alla som röstat på SD att ta bort en från deras vänlista på Facebook. Det hjälper inte att, som jag gjorde, kalla dom för ärkenötter. Inte heller hjälper det att be dom dra åt helvete.

Acceptera inte alla smårasistiska kommentarer på jobbet, i bussen eller på festen en lördagskväll. Om ni är så förfärade som orden idag säger bland vänner på Facebook, på bloggar och överallt annars så är det dags att ta det personliga ansvaret och vara med och påverka utvecklingen i den riktning ni vill fram till nästa val om fyra år.

Sverigedemokraterna kommer inte att få utöva någon som helst makt under den kommande mandatperioden. Men ett fortsatt nedtystande av deras politik och åsikter kommer att leda till att partiet i nästa val kan växa sig ännu starkare och då utgöra ett rejält problematiskt läge för att kunna bilda en regering.

Redan för fyra år sedan varnade jag för vad som nu har skett och jag vill inte vara med om att det om fyra år inte har hänt mer i bemötandet av Sverigedemokraterna så att det återigen tar ett kliv framåt i svenska folkets valkuvert.

Jag har plockat bort min symbol för att slänga sverigedemokraternas åsikter i papperskorgen. Jag vill fortfarande att det är där de ska hamna, men nu måste vi på ett demokratiskt sätt förhålla oss till deras politik som ska utövas i Sveriges riksdag.

Jag kommer istället inom kort att placera ut några andra symboler i kampen emot främlingsfientlighet och allmänt trångsynta politiska ståndpunkter.

Det har under fyra års tid hela tiden funnits dom som har sagt till mig att inte skriva om Sverigedemokraterna i min blogg. Ljuset på dom är enbart positivt för deras del har man sagt. 

Gårdagen visar att inget kunde vara mer fel. 

Felet är istället ALLA etablerade partiers oförmåga och ovilja att ta den debatt som hade kunnat förskona oss ifrån deras ankomst till politikens finrum.

Avslutningsvis; det finns de i min närhet som uppenbarligen tycker att det är en kul grej, att på en våg av sverigedemokratisk framgång, försöka briljera i att sätta sin egen främlingsfientliga och allmänt nedvärderande människosyn på pränt på Facebook.

Det är osmakligt och för mig fullkomligt oacceptabelt och det är just detta som alla måste reagera över!

Läs även andra bloggares åsikter om Intressant.se