Sossar utan självförtroende?

En dag som denna när senaste Sifo visar ett trendbrott för Socialdemokraterna så borde man tycka att Mona Sahlin och alla andra sossar skulle prata om sig själva och sin politik.

Så är det dock inte. Istället är det väldigt mycket fokus på Moderaterna, deras politik och att dom minskade i den senaste undersökningen. Det borde vara glädje över ett trendbrott.

Mona Sahlin fortsätter att prata om pensionärsskatten och det djupt orättvisa i denna skillnad gentemot alla som har ett arbete. Den frågan är helt enkelt tänkt att bli en av socialdemokraternas viktigaste frågor i valrörelsen.

Men trots att den uttalas vara så viktig att förändra så är det ändå inte en fråga som man kommer att prioritera före allt annat. Det kommer bara ske om den ekonomiska utvecklingen är god någon gång under nästa mandatperiod.

Det handlar enligt Sahlin själv om en kostnad på 10 miljarder att helt ta bort skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer. Dessa 10 miljarder anses ändå inte vara viktigare än att de utlovas om så tillåts under mandatperioden. Annat kommer helt enkelt före trots att det är en återkommande huvudfråga från partiet.

Jag noterar moderaternas nedgång samtidigt som Alliansen går framåt något och att det är de tre andra allianspartierna som tar ett kliv bort ifrån 4-procentsspärren. Jag ser egentligen inte det som någon nackdel alls. Det är positivt om något av partierna har kniven mot strupen när valdagen närmar sig.

En annan intressant sak är att både DN och SvD väljer att hålla en låg profil när man rapporterar om Sifo-mätningen. Det är "Svagt övertag för Alliansen" och "Knapp ledning för Alliansen" när exempelvis Aftonbladet väljer "Ökad ledning för Alliansen" som sin rubrik.

Bloggat: Peter Andersson, Kent Persson, Mina Moderata karameller, Thomas Böhlmark

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se