Skippa högmodet och granska den rödgröna politiken istället!

Det spelar ingen roll hur opinionssiffrorna ser ut och hur urvattnat man än anser att de rödgrönas manifest idag var. De alliansanhängare som idag, 19 dagar före valdagen, tar ut segern i förskott, riskerar en stor fet baksmälla som heter duga.

Jag är exempelvis mycket förvånad över att en så sansad person som moderaten Kent Persson pratar om att Sahlin och sossarna kan nu se fram emot en 19 dagars lång ökenvandring vars slutstation bara kan leda till Sahlins avgång och fyra ytterligare år i opposition för de rödgröna.

Det ser mycket bra ut, men låt inte högmodet gå före ett kraftfullt fokus ända fram till målet.

Fokusera istället på att bena ut och ge svar på tal om det som är innehållet i manifestet så att argumenten finns för att bemöta de faktiska förslagen.

Personligen har jag mycket svårt att få ihop prioriteringarna för barnfamiljer och förskolan.

En stor del handlar om att förbättra kvalitén inom barnomsorgen och att öka personaltätheten i förskolan så att det är max fem barn per personal.

En annan del handlar om att låta barn till föräldralediga och arbetslösa en rättighet att vara på förskolan 30 timmar i veckan och ytterligare en del som presenterades idag handlar om att sänka maxtaxan för första barnet från dagens 1 200 kronor till 900 kronor. Samtidigt ska resurserna dessutom räcka till att kunna erbjuda mer flexibla öppettider även för föräldrar med avvikande arbetstider.

För mig är detta motsägelsefulla bud till landets barnfamiljer.

Förslagen om 30 timmarsvecka för barn med föräldrar som är arbetslösa eller föräldraledig, mer flexibla öppettider och sänkningen av maxtaxan är saker som tar resurser ifrån de som idag finns för förskolan och som snarare i första hand skulle bibehållas för att ännu snabbare kunna öka kvalitén så som man önskar.

Försprånget ser stabilt ut och det krävs sannolikt något anmärkningsvärt för att vända på det hela. Men det räcker med en skandal av något slag för att skicka ett par-tre procent från den högra till den vänstra planhalvan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , Intressant.se