Piratpartiet imponerar med sitt manifest

Ska det ske så är det dags nu. Om Piratpartiet ska lyfta ännu en gång och bli en faktor i valet så måste deras frågor på ett tydligare sätt.

Idag visar man att det finns sannerligen potential för detta i deras tre olika delar till valmanifest som presenterats idag.

De tre delarna, indelade som "Piratpartiets sjökort", omfattar områdena Integritet, Kultur och Kunskap.

Dessa omfattar en lång rad förslag och tankar som ligger i direkt anslutning till vår vardag och som definitivt inte enbart handlar om slentrianen om Piratpartiet som ett fildelarparti.

Efter EU-valet förra sommaren efterlyste jag en breddad politik från Piratpartiet för att nå ut till människor i deras vardag och att de behövde "bryta ner integritetsdebatten på gatunivå" och att de även behöver ta ställning i en lång rad frågor där man inte har någon egen politik utan har för avsikt att stödja det block som bäst anammar deras kärnfrågor.

Det som idag publiceras är inte på långa vägar något komplett politiskt manifest men de tre områden som omfattas har ett imponerande innehåll och spänner över ett betydligt bredare område än vad jag trodde. Det finns dessutom ytterligare potential att spinna vidare på en rad av de förslag och krav som Piratpartiet där ställer.

Att det efter Almedalen hade börjat röra på sig opinionsmässigt bland de icke namngivna partierna under 4% fick vi en indikation om igår där övriga partier fick 3,4%. Om det är Piratpartiet eller Gudruns brasa på 100 000 kr som gjort intryck framgår inte där. Oavsett vilket så borde dagens manifest från Piratpartiet definitivt ge dom den chans att bli den faktor i valrörelsen som deras manifest förtjänar.

Det är ett liberalt manifest som presenteras och det borde locka besvikna alliansväljare. Men frågan är hur stort genomslag detta får nu och framöver i valrörelsen. Jag är i alla fall fullkomligt övertygad om att de etablerade partierna inte kommer att bjuda in till en diskussion om detta i onödan. 

Personligen så vill jag på förhand veta vilket av de två regeringsalternativet som Piratpartiet skulle stödja om man får mandat i riksdagen efter valet, innan jag skulle överväga att ännu en gång lägga min röst på dom.

Bloggat: HAX, Kent Persson, Anna Troberg

Andra bloggar om: , , , ,