Nedlåtande syn på Reinfeldt från Ibrahim Baylan och Socialdemokraterna

För inte speciellt många veckor eller månader sedan var det snyftande socialdemokrater som på löpande band tyckte att både media och politiska motståndare gick för hårt åt Mona Sahlin. En av dessa var partisekreterare Ibrahim Baylan.

Det verkar dock inte vara bättre ställt med förmågan att undvika personangrepp och direkt nedlåtande ord om sina egna politiska motståndare. För det är precis vad Baylan idag ägnar sig åt i Aftonbladet:

Vår granskning visar att statsministern i praktiken sätter likhetstecken mellan allmänintresset och sin egen privatekonomi. Under mandatperioden har borgerliga majoriteter i riksdag och kommunfullmäktige beslutat att statsministerns eget hushåll ska få skatten sänkt med 125 000 kronor per år.

Att statsministern drar nytta av sänkta skatter är en naturlig följd av den förda politiken, men därifrån till att påstå att det skulle vara en politik förd med sin egen privatekonomi i första rummet är direkt befängt.

Väljarna bör av detta dra slutsatsen att statsministern inte förstår skillnaden mellan ett allmänintresse och det som gynnar höginkomsttagare såsom han själv. När han säger att han vill minska klyftorna så är det helt enkelt inte sant. Moderaterna är inte ett arbetarparti, för ett sådant parti för inte en omvänd fördelningspolitik som missgynnar de breda löntagargrupperna.

Vilka breda löntagargrupper är det som har missgynnats och inte fått det bättre ekonomiskt under mandatperioden?

Så här ser utvecklingen ut under mandatperioden i några olika vanligt förekommande lönelägen som bor i Bollebygds kommun och är 45 år gammal (uträknat på jobbskatteavdrag.se):

  • Månadslön 15 000: 1 121 kronor (21%) lägre skatt per månad. Sammanlagt 46 834 kronor mer över sedan 2006.
  • Månadslön 18 000: 1 307 kronor (24%) lägre skatt per månad. Sammanlagt 55 057 kronor mer över sedan 2006.
  • Månadslön 22 000: 1 556 kronor (23%) lägre skatt per månad. Sammanlagt 66 049 kronor mer över sedan 2006.
  • Månadslön 28 000: 2 091 kronor (23%) lägre skatt per månad. Sammanlagt 96 036 kronor mer över sedan 2006.

Det är möjligt att man ska undvika epitet som minska klyftorna i det här sammanhanget. Det är egentligen inte det saken gäller utan istället det faktum att alla med ett jobb har betydligt mer pengar kvar i plånboken den 25:e varje månad.

Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet för att det klart och tydligt ska löna sig att arbeta och att det gäller alla oavsett lönenivå i samhället. Det visar den snart avslutade mandatperioden med besked. Från lägsta lön och uppåt i skalan så lönar det sig rejält mycket mer än 2006. Mellan 20-25% mer kvar i plånboken handlar det om redan från 15 000 kronor i månadslön.

Jag kan inte förstå hur man kan få detta till att de breda löntagargrupperna missgynnas.

Att påstå att detta skulle handla om en politik utformad för egen vinnings skull är att använda en mycket nedlåtande syn på sina politiska motståndare. Med den typen av resonemang så kan vi i varje förändring finna politiker som vinner på vad som sker.

Det är avundsjuka och jantelag så det skriker om det och är helt enkelt ett idiotiskt sätt att resonera. Ingen, oavsett partifärg, viger sitt liv för politiken med ett mål att skapa en politik som syftar till att göda den egna plånboken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,Intressant.se