Mona Sahlin är en orsak till att väljare flyr Socialdemokraterna

Hur mycket en person påverkar valet av parti i ett riksdagsval råder delade meningar om. Men enligt mig går det inte att komma ifrån att förtroendet för en statsministerkandidat är en i allra högsta grad bidragande faktor.

Personligen så spelar inte någon av partiledarna en avgörande roll för mitt val av regeringsalternativ. Mitt val är Alliansen och det kan vare sig något av de rödgröna partiernas politik, deras partiledare, språkrör och statsministerkandidat Mona Sahlin påverka mig att tycka annat.

För mig är alltså inte Mona Sahlin en faktor i mitt val. Hennes partis politik är till detta alldeles för färglös och tafatt i förhållande till det nederlag partiet fick 2006 och de visioner jag redan den gången saknade och efterfrågade. Ingenting, eller i alla fall väldigt lite, har hänt sedan dess.

Men faktum är att det finns många som, oavsett hur valet än slutar, kommer att välja bort Socialdemokraterna enbart beroende på att deras partiledare heter Mona Sahlin. Några väljer Miljöpartiet och betydligt fler kommer att välja ett Allians-parti. Den gemensamma nämnaren är en kraftig misstro emot Sahlin som statsminister.

I samtliga fall jag själv har stött på så handlar det om socialdemokrater som nu väljer ett annat rödgrönt parti eller ett alliansparti.

Jag säger inte att detta är ett facit för landet i stort eller att det ens betyder att Alliansens valseger, även om det ser ljust ut, på något vis är i hamn. Men det är en mer kraftfull indikator i min omgivning än vad jag någonsin tidigare har stött på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , Intressant.se