Sofia, Jerry och Niclas – Mina digitala ledstjärnor

Under de år som jag har befunnit mig i den digitala internetdjungeln, och på olika sätt iakttagit och deltagit i vad som skrivs och diskuteras på bloggar och andra delar av det som idag kallas social media, så är det ett antal personer som lite mer än andra har påverkat mig.

Det är inte i första hand att jag är deras idoler, och blint beundrar skickligheten i vad dom skriver, utan att dessa människor har fått mig att tänka annorlunda och reflektera på ett sätt som jag annars inte hade gjort med självklarhet. Kanske är det just detta som är skickligheten.

Så här följer, utan inbördes ordning, några av mina digitala ledstjärnor i livet:

Jerry Olsson har funnits med i mitt bloggläsande så länge jag har vetat vad en blogg är för något. Han bloggar om en rad olika saker och engagerade sig bland annat starkt i frågan Liza Marklund och boken Gömda.

När han väl engagerar sig i något som berör andra än honom själv så gör han även det jäkligt bra, men det som är den röda tråden i hans skrivande är det om honom själv och de upp- och nedgångar i livet som han genomlever. Han har vid några tillfällen lagt ner sin blogg för att sedan återkomma ganska snart igen med sina hudnära beskrivningar om sig själv och sin livssituation.

Han visar upp ett enormt mod när han blottlägger sitt liv och sina problem och kanske har detta gjort en del till att jag ibland vågar dela med mig av på min andra mer personliga blogg.

Att han vågar blottlägga sina innersta tankar har inte enbart varit positiva för honom. Jag vet att det under en tid fanns dom som gick hårt åt det som var rop på hjälp och bekräftelse men som istället användes för att raljera och för att häckla honom.

Jerry bloggar på Ord av Jerry och återfinns även på Twitter som @JerryOlsson.

***

Sofia Mirjamsdotter har jag inte läst lika länge som Jerry, men även henne började jag följa på den personliga blogg som är döpt efter hennes eget alter ego på nätet där hon kallar sig Mymlan.

Numera är Sofia en av landets mest välbekanta ansikten och namn när det gäller att prata om social media med allt vad detta innebär.

Hon viker inte undan för att framföra sin egen uppfattning även om den går emot den rådande opinionen. Hon har en tydligt linje i vad hon skriver och säger och är en av de som får mig att tänka ett varv extra i olika frågor där jag har trott mig vara klar med min uppfattning.

Även Sofia är, precis som Jerry, en person som skriver om livets upp och nedgångar, både historiskt och nu, på ett sätt som får mig att stanna upp och fundera samtidigt som det också är något som imponerar och ger kraft till andra.

Sofia bloggar på sin egen blogg och på Same same but different. Hon finns på Twitter som @Mymlan.

***

Niclas Strandh är en hörnsten i min digitala vardag sedan många år tillbaka. Han har hela tiden jag följt honom arbetat med reklam i någon form. Först på byrå och numera som creative planner och social mediestrateg i det egna företaget Strandh.DigitalPR.

Hans bloggar har varit ett antal olika. Den där jag började följa honom var på Researcher och sedan på Deepedition där hans syn på olika samhällsfrågor tydligast framträder.

Niclas är en av de som fått mig så intresserad av allt spännande som har hänt och händer inom de sociala medierna och den utveckling som påverkar alla i samhället oavsett jobb och egentlig inställning till det hela. Det är också genom honom som jag på ett mycket bättre sätt nu förstår sambanden och logiken i många av de delar som har med reklam och marknadsföring att göra och som påverkar så mycket mer än bara det man tror.

Hans bakgrund som före detta präst och ett antal andra saker som jag kan känna igen mig i är sådant som gör att mitt förtroende för hans kunskaper och åsikter är mycket högt.

Det kan var extremt vassa ord som skrivs mellan varven, även om det av olika orsaker kanske är mer ovanligt idag, samtidigt som det finns en enorm känsla för andra människor och deras situation.

Niclas olika bloggar har jag nämnt. Han finns också på Twitter med namnet @deeped.

***

Detta är tre personer som jag uppfattar som mycket olika egentligen, men som har en gemensam nämnare som har gjort att jag har följt deras digitala fotspår under många år och aldrig egentligen ens snuddat vid tanken att sluta följa det som skrivs.

Jag tror att det hos alla dessa tre personerna finns en historia och en synlig drivkraft i vad de delar med sig av som jag till viss del kan identifiera mig med. Inte på samma vis, men med en öppenhet och en knivskarp syn på sig själva med de styrkor och svagheter som så många andra har så enormt svårt att för det första erkänna och allra minst våga prata om.

Ingen av de tre har jag träffat i livet utanför det digitala och ändå är det med en känsla av att man känner dom och deras liv på samma vis som många andra som finns runt omkring en i det gamla vanliga livet utanför internet.

Det finns många andra som på olika sätt berikar min vardag med sitt bloggande och sitt kommunicerande på internet.

Det här var tre personliga favoriter med ett personligt tilltal.

Vi får se om jag återkommer med några favoriter som starkt har påverkat mig inom den politiska delen av sociala medier.

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se