Bodström och knarket – en fråga om allas vår integritet

Att Thomas Bodström vägrade dra ner byxorna och lämna ett drogtest när P3 Nyheter gjorde ett inslag till ett program om frivilliga drogtester av skolelever är i grunden ett bra ställningstagande av honom.

Ingen ska utan misstanke behöva utsättas för ett test av det slaget om det inte är polisen som står bakom.

Problematiken med Bodström är att han själv är en ivrig förespråkare för diverse integritetskränkande åtgärder, men när det kommer till honom själv så går gränsen för vad som är okej att begära.

Att Beatrice Ask lät sig testas kan man ju tycka är i linje med hennes inställning i de här frågorna. Men frågan är varför Bodströmsamhället själv helt plötsligt vägrade när substanserna som skulle testas blev klarlagda?

Det kanske vore bra om fler politiker i riksdag och regering blev utsatta för lite integritetskränkande åtgärder så att de fick fundera över konsekvenserna av sitt eget teoretiska resonemang.

Varför inte drogtesta alla riksdagsledamöter innan de får tillträde till plenisalen så att vi vet att ingen där är påtänd?

Jag tror inte heller att Bodström knarkar och egentligen hade något att vara rädd över. Om så hade varit fallet hade han givetvis aldrig sagt ja från allra första början. Det intressanta är att hans gräns gick mellan svettsticka i armhålan och urinprov i en mugg. Var går din gräns?

På sin egen blogg skriver han så här:

Vi socialdemokrater säger alltså nej till allmänna och slumpmässiga tester i skolorna till skillnad mot vissa andra. Och om jag känner det intergritetskränknade att stå och kissa inför okända människor så behövs det inte mycket fantasi för att inse hur det kan kännas för en förpubertal kille eller tjej med dålig självkänsla att tvingas att göra det.

Det är ju bra att han har den inställningen. Frågan är bara hur mycket den är värd med tanke på hans brutala svängningar i andra frågor som har med droger och integritet att göra?

För precis som Ingerö skriver så finns det ju en anledning till att det heter just Bodströmsamhället. Det är ingen slump och det är inte hans blogg som av en händelse fick heta så.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Intressant.se