Är det bättre med en Butler än med en piga?

Min slutsats av Ilija Batljan och Carin Jämtins förslag på DN Debatt idag är att Socialdemokraterna i Stockholm måste vara för bevarandet av RUT-avdraget.

På något annat sätt kan man inte tolka de möjligheter till tjänster i anslutning till kollektivtrafiken i Stockholm som man föreslår.

Deras frågeställning är "Men när ska vi älska? När ska vi skratta? När ska vi prata? När ska vi leka med barnen? När ska vi hinna leva livet, så som det ser ut i våra drömmar?" och nog är väl hushållsnära tjänster ett så bra svar som något annat på dessa?

Det finns enormt mycket att göra, både i Stockholm och på andra ställen, för att anpassa verkligheten efter människors vardag. De föreslår ett antal tjänster som redan finns på marknaden och där det handlar om en etableringsmöjligheti SLs fastigheter i direkt anslutning till pendlingsstationerna.

Detta är säkert en bra grundtanke. Det ger inkomster till SL, det ger närhet till olika tjänster för stockholmarna och det ger företag en chans att skapa nytt kundunderlag.

Frågan är bara vilka tjänster som "vanligt folk" är benägna att köpa vid tunnelbanan, för att underlätta sitt vardagsliv, som man inte kan tänka sig att köpa för sin familj i hemmet genom hushållsnära tjänster?

För egentligen är det väl, i ärlighetens namn, inte ett problem att hitta en skomakare som är det som påverkar om vi hinner älska och skratta i våra liv.

En Butler som utför tjänster för din räkning, utan att innefattas av RUT-avdraget, är banne mig inget som i första hand är något som "vanligt folk" kan utnyttja i någon större omfattning.

För det är väl inte prislappen och typ av tjänst som avgör om ett pigjobb alltid är ett pigjobb eller om ett pigjobb utan subvention kallas för Butler-tjänst?

Inte heller kan det väl vara finare och mer värdigt att lämna sin smutstvätt i en säck vid tunnelbanestationen än att låta den stå kvar i tvättstugan hemma där någon gör jobbet i din egen tvättmaskin?

För stockholmarna skulle detta uppenbarligen vara något som Socialdemokraterna tror löser de knutar i livspusslet som gör att de inte hinner älska, skratta, prata, drömma och leka med sina barn.

Som nybliven kollektivpendlare så har jag mycket svårt att se att jag, om det handlar om någon form av avlastning för att få ihop familjelivet, skulle lämna vare sig tvätt eller annat vid stationen i Bollebygd eller Göteborg.

Det tar tid att utföra oavsett i vilken ända på dagen det sker och köpet av en hushållsnära tjänst i hemmet, den möjlighet som Socialdemokraterna vill försämra kraftigt, som sker utan att lägga ytterligare tid på att administrera själv är att föredra många gånger om. Så tror jag att de flesta andra, även i Stockholm, resonerar.

Alldeles oavsett vilket så har vi redan ett sjösatt system som kallas för RUT-avdrag. Välj att utveckla innebörden av detta istället för att försöka konstruera ett hjul som inte snurrar mer än i en gullig debatt-artikel knappt fem veckor före valet.

Jag tror inte på något vis att det här kommer att hjälpa Socialdemokraterna i Stockholm i valet. Istället har man lyckats att koppla ordet Butler till sin egen politik på ett sätt som jag tror även kommer att skvalpa över på debatten runt om i riket.

Sammanfattningsvis så kan jag inte komma fram till något annat än att Carin Jämtin, precis som i frågan om Förbifart Stockholm, har en annan uppfattning i frågan om RUT-avdraget än vad partiledningen har.

För övrigt vet jag inte hur trevligt det skulle lukta på bussen eller tåget till Göteborg om jag skulle släpa med mig min smutstvätt dit för hantering…

Andra bloggar om , , , , , , Intressant.se