Socialdemokratiskt kampanjande för Piratpartiet i riksdagen

Det är intressant att följa den bloggdebatt som nu pågår om det nödvändiga i att Piratpartiet kommer in i riksdagen vid höstens val.

Allt startade med Erik Laaksos inlägg "Piratpartiet kan behöva kamrat +2,5%" där han deklarerar sin syn över varför piraterna behöv och tar upp det aktuella exemplet om en skatt på lagringsmedia som ett färskt exempel.

Personligen ligger jag i nedladdningsfrågan mycket nära Laaksos. Jag laddar inte längre ner musik och film från nätet utan nyttjar istället alla utmärkta streaming-tjänster som numera finns. Jag lagrar inte heller nämnvärt av det jag hanterar i övrigt lokalt på min dator. Det sparas tillgängligt i molnet och då företrädesvis med hjälp av Dropbox.

Frågan handlar helt enkelt inte, för vare sig mig eller Erik, om illegal nedladdning eller inte. Frågan handlar om samma sak som i EU-valet förra året – om demokrati och integritet. 

Det som sker när Laakso ger oss sin piratådra på pränt är ett direkt mothugg ifrån Claes Krantz och Martin Moberg och ett inte lika överraskande applådregn ifrån piratpartihåll.

Nu kommer ytterligare en stark socialdemokratisk röst ut i debatten – Thomas Hartman med inlägget "Därför behövs Piratpartiet i riksdagen".

Han konstaterar att kort och gott behöver vi socialdemokrater skärpa till oss. Det han då syftar på är just integritetsfrågorna där hans eget parti behöver göra en rejäl kursändring där vi återigen lär oss se individen och vederbörandes rätt till frihet.

Det är här han ser ett samarbete med just Piratpartiet framför sig och att deras plats i riksdagen just därför är så viktig.

Jag tycker att det är viktigt att ett parti för sin politik inom alla områden framåt i takt med tiden. På det område som handlar om integritet så har båda de stora partierna, s och m, kraftigt misshandlar detta område som egentligen borde ligga både betydligt varmare om hjärtat.

När då några skärpta socialdemokratiska debattörer och bloggare klart och tydligt talar om vartåt man anser att det egna partiet ska ta sin politik på detta området så är det mycket bra. Det märkliga är att andra då rycker ut till partiets försvar och bannar det hela och väljer att bara se det som att det inte är okej med en person vars högsta mål är gratis kultur för alla.

Om det är så man ser på integritetsfrågor inom socialdemokratin, och inom andra svenska etablerade partier, så är vi illa ute. Om inte mer kommit ut ur, och satt sig i de andra partiernas medvetande, efter den framgång som Piratpartiet hade i EU-valet så har man stuckit huvudet i sanden och fortsatt blunda för individens möjligheter till sin personliga integritet.

Om man dessutom betänker att detta socialdemokratiska parti efter valet har för avsikt att regera landet tillsammans med Vänsterpartiet, med allt vad detta innebär, så blir man ännu mer mörkrädd.

I ett sammanhang där det handlar om att finna ett samarbete med ett annat parti så måste väl ändå ett parti som Piratpartiet, där det handlar om att företräda alla medborgares rättigheter inom området demokrati och integritet, jämfört med att ha Lars Ohly och hans vänsterpartister med i sammanhanget betydligt farligare ytterkantspolitik som ett ok över axlarna.

Personligen gav jag mitt stöd till just Piratpartiet i förra årets EU-val. Jag har inte för avsikt att ge dom detta i höstens val och jag ser inte heller ett samarbete med just Socialdemokraterna som något jag önskar.

Däremot sympatiserar jag helhjärtat med grundtanken bakom både Laaksos och Hartmans blogginlägg. Skillnaden är att jag hoppas att de kommer in och får till ett samarbete med Alliansen istället och kan bidra till att förändra deras gemensamma politik inom detta viktiga område.

Sedan kan man diskutera hur lätt det skulle vara med drygt 4% stöd, oavsett block som stöds, men det är en helt annan fråga och en fråga som är aktuell för flertalet andra redan befintliga riksdagspartier.

För övrigt rekommenderar jag även att ni läser Livbåtens Göran Widham och hans debattartikel i SvD om Härskartekniker i politiken.

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se