Götebosskan sprider sig som en farsot

Som nyinflyttad till Bollebygd för ett par år sedan var jag förvånad över hur många det var som pratar en dialekt som är mer göteborgsk än den boråsiska som jag förväntade mig av ett ställe som för bara drygt 10 år sedan fortfarande tillhörde Borås Kommun.

Men inflyttningen till kommunen sker i snabb takt västerifrån. Det är till 80 procent göteborgare som flyttar till Bollebygd och boråsarna håller sig i sitt eget reservat.

Resultatet är att Bollebygd, grundat på inflyttning och fokus vänt mer till Göteborg än Borås, håller på att byta dialekt och inom bara något decennium inte kommer att låta som det gjorde i slutet av 1900-talet.

Mina barn, i alla fall min äldsta dotter på 5 år, har redan börjat lägga sig till med uttal och ord som definitivt är helt och hållet beroende på flytten till Bollebygd. Min yngsta dotter kommer sannolikt att prata än mer göteborgska.

Tiden förändras och jag är inte odelat positiv till spridningen av den göteborgska som i alla fall måste tuktas ifrån de allra mest klämkäcka svängarna för att vara uthärdlig.

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se